Comunitat Valenciana

Els condemnats per Fitur, en vespres d'entrar a la presó després d'arreplegar en el TSJCV el manament d'ingrés

  • Els condemnats pel cas Fitur que estan en llibertat han comparegut escalonadament aquest dimecres en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) -on estaven citats entre les 9.00 i les 12.10 hores- per a arreplegar el manament d'entrada a la presó, que es farà efectiva aquest dijous 24 de maig, i que se'ls ha comunicat personalment a excepció de l'exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez.
Rafael Betoret, acompanyat del seu advocat acudint al TSJCV
Rafael Betoret, acompanyat del seu advocat acudint al TSJCV
EUROPA PRESS
Rafael Betoret, acompanyat del seu advocat acudint al TSJCV

A soles o en companyia dels seus assessors jurídics, els condemnats han rebutjat fer declaracions i han tractat d'evitar als mitjans de comunicació, algun a la carrera creuant el carrer entre els cotxes. L'únic que ha fet una declaració ha sigut el lletrat d'un ex-alt funcionari de la Conselleria, qui s'ha limitat a dir: "Ja hem passat per açò suficient, i per tant, es van acabar les declaracions. Gràcies".

La resta de condemnats que es troben a la presó per altres branques del cas Gürtel -Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'El Bigotes', els considerats capitosts de la trama- ja van rebre la comunicació via exhort de la sala, per a informar al centre penitenciari de la fermesa de la seua condemna.

El passat 8 de maig, la Sala penal del Tribunal Suprem va confirmar íntegrament la sentència del TSJCV que va condemnar a penes que oscil·len entre els tres i els 13 anys de presó per als onze acusats de falsejar contractes entre la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana, dirigida per Milagrosa Martínez, i la trama corrupta Gürtel per a la fira de turisme Fitur entre els anys 2005 i 2009, durant els quals l'exconsellera va contractar els estands.

No obstant açò, Milagrosa Martínez, que al principi estava citada aquest dimecres a les 10.00 hores, ha evitat comparéixer en la Sala civil i Penal, després que el TSJCV dictara una providència que li ha permès no presentar-se personalment a arreplegar l'orde d'entrada a la presó, per a complir una pena de nou anys. Martínez tenia dos opcions: presentar-se voluntàriament en el centre penitenciari que trie dijous prèvia comunicació al tribunal o arreplegar l'orde a través del seu procurador.

El primer a acudir ha sigut Cándido Herrero, exempleat d'Orange Market, condemnat a una pena de quatre anys i quatre mesos de presó. Poc abans de les 8.45 hores s'ha presentat a soles en el tribunal per a arreplegar l'orde d'entrada a la presó i ha eixit sense fer declaracions.

Després d'ell, li ha tocat el torn a Rafael Betoret, excap de gabinet de la Conselleria de Turisme, condemnat a sis anys de presó. A les 9.18 hores s'ha presentat en la Sala acompanyat del seu advocat sense fer declaracions. Betoret té una condemna anterior a una multa de 9.600 euros, en declarar-se culpable per conformitat en el conegut com a 'cas dels trages'.

"ES VAN ACABAR LES DECLARACIONS"

Als pocs minuts ha arribat l'excap de Promoció de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT), Jorge Guarro, condemnat a 4 anys de presó. A la seua eixida, el seu advocat ha manifestat que no anaven a fer declaracions: "Ja hem passat per açò suficient, i per tant, es van acabar les declaracions. Gràcies", ha resolt.

Quasi una hora més tard, a les 10.15 hores, ha comparegut l'excoordinadora de Fires de l'AVT, Ana Grau, condemnada a tres anys de presó. Grau ha arribat sola i ha eixit sense fer declaracions.

Li ha seguit l'ex-alt càrrec de la Conselleria de Turisme, Isaac Vidal, condemnat a set anys de presó. A les 11.10 hores ha entrat en la sala acompanyat del seu advocat i sense fer declaracions. A l'eixida del tribunal ha intentat evitar als mitjans de comunicació per a no que no captaren la seua imatge.

L'última citada, Mónica Magariños, s'ha presentat en el TSJCV a les 11.40, mitja hora abans de la qual havia fixat la sala. Condemnada a una pena de tres anys, l'exempleada d'Orange Market, ha arribat acompanyada del seu advocat i sense fer declaracions.

A la resta de condemnats i considerats líders de la xarxa Gürtel que es troben a la presó per un altre fets relacionats amb la trama -Francisco Correa (13 anys); Álvaro Pérez 'El Bigotes' (12 anys i tres mesos) i Pablo Crespo (13 anys i tres mesos)- la sala havia acordat lliurar exhort als centres penitenciaris per a requerir-los el compliment de la penes imposades.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento