Comunitat Valenciana

Global Omnium estudia l'ús d'aiguamolls artificials per a tractar aigües residuals

  • Entre els avantatges destaquen el fet que no requereix consum elèctric ni utilitza reactius químics, entre altres.
  • El projecte est desenvolupa juntament amb JECMA i disposa de l'assessorament de la Universitat de València.
  • Compta amb el cofinançament de la Generalitat Valenciana, a través de l'IVACE, així com de la Unió Europea.
Humedal artificial
Humedal artificial
GLOBAL OMNIUM
Humedal artificial

Global Omnium està participant en l'estudi avançat d'ús d'aiguamolls artificials emprats com a tractament terciari per a la depuració de les aigües residuals generades per xicotetes aglomeracions urbanes, de menys de 2.000 habitants, segons ha informat la companyia en un comunicat.

En el projecte es va a estudiar la gestió dels aiguamolls artificials de depuració per a millorar la qualitat dels seus efluents, "naturalitzant-los per a assimilar les seues característiques a les del mitjà aquàtic receptor, i així reduir el seu impacte directe sobre aquest, a més de contribuir a la mitigació del canvi climàtic".

Els aiguamolls artificials de depuració són sistemes dissenyats per a reproduir i optimitzar els processos d'eliminació de contaminants de la mateixa manera que tenen lloc en les zones humides naturals.

El projecte està desenvolupant-ho juntament amb la consultora JECMA i l'assessorament científic de la Universitat de València i compta a més amb el cofinançament de la Generalitat Valenciana, a través de l'IVACE, així com de la Unió Europea.

Avantatges

L'ús d'aiguamolls aporta nombrosos avantatges a la depuració d'aigües residuals, entre els quals destaquen l'obtenció de bons rendiments de depuració; baix o nul consum d'energia elèctrica, així com nul ús de reactius químics; integració paisatgística; renaturalització de l'aigua residual, de manera que les seues propietats fisicoquímiques i de microbiota siguen el "més semblant possible" a les del mitjà natural al que van a ser abocades, la qual cosa és especialment important en conques deficitàries i procés de depuració.

En aquest cas, en els aiguamolls artificials s'aconsegueix la depuració de l'aigua residual mitjançant processos físics i biogeoquímics. La matèria orgànica de l'aigua residual es degrada pel metabolisme microbià tant per la via aeròbica, gràcies al subministrament d'oxigen per la fotosíntesi de la vegetació i a la difusió en la interfase aire-aigua, com per la via anaeròbica, en funció de la càrrega influent i del disseny de l'aiguamoll.

D'altra banda, es redueix la concentració de nutrients causants de l'eutrofització. El nitrogen s'elimina principalment per reaccions de nitrificació-desnitrificació i el fòsfor per processos físic-químics, a més de via biòtica per assimilació de les plantes i microorganismes.

En definitiva, aquesta alternativa de depuració natural "minimitza l'impacte de l'aigua residual sobre la qualitat ecològica dels ecosistemes", ha explicat la companyia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento