Comunitat Valenciana

L'arribada de menors migrants sols a la Comunitat es triplica en 4 anys

  • El nombre de xiquets migrants tutelats per l'administració ha passat de 108 en 2014 a prop de 300 en 2017.
  • En tota Espanya el nombre de menors migrants sols va ser de 2.417 en 2017, un 60,4% més que en 2016.
  • Així es desprén de l'informe 'Els més sols', publicat aquest dilluns per l'ong Save The Children.
Imatge barra de Ceuta
Imatge barra de Ceuta
PEDRO ARMESTRE/SAVE THE CHILDREN
Imatge barra de Ceuta

El número de menors migrants no acompanyats que ha arribat a la Comunitat Valenciana en els últims quatre anys s'ha triplicat. D'aquesta manera, el número de xiquets i xiquetes migrants tutelats per l'administració valenciana ha passat de 108 en 2014 a prop de 300 en 2017, segons les dades facilitades per Save the Children en el seu informe 'Els més sols'.

El document, en el qual es denuncia "les errades en el sistema d'acolliment, protecció i integració", assenyala que en tota Espanya el número de menors migrants que van arribar sols a Espanya l'any 2017 va ser de 2.417, la qual cosa suposa un augment del 60,4% pel que fa a 2016.

Pel que fa a les dades de la Comunitat Valenciana, el nombre de xiquets i xiquetes estrangers tutelats per la Generalitat quasi s'ha triplicat en els últims quatre anys. Així, en 2014 el nombre de menors migrants en aquesta situació era de 108, mentre que en 2017 aquesta xifra ha augmentat un 174%, passant a 296 xiquets i xiquetes estrangers tutelats per l'administració valenciana.

Si es compara amb altres comunitats autònomes, la Comunitat Valenciana és la cinquena d'Espanya en nombre de menors tutelats, amb quasi un 5% del total de tot l'Estat. Andalusia (34%), Catalunya (12%), Euskadi (10%) i Madrid (7%) se situen per damunt, a més de la ciutat autònoma de Melilla (14%).

"La infància més vulnerable"

El director de Save the Children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, assegura, en un comunicat, que aquests xiquets "són la infància més vulnerable perquè arriben totalment sols després d'haver viatjat en condicions terribles, a vegades durant anys".

Pel que fa a les xiquetes, la Comunitat Valenciana es troba al capdavant de xiquetes estrangeres tutelades per l'Administració en tota Espanya: una de cada 10 xiquetes migrants tutelades del conjunt de l'Estat resideix a la comunitat, concretament el 8,6%. Només Andalusia i la Comunitat de Madrid se situen per davant de la Comunitat Valenciana, amb un 25,4% i un 15,4% respectivament del total de xiquetes estrangeres soles tutelades en el conjunt de l'Estat.

Les xiquetes, "en situació encara més dramàtica"

Hernández assenyala que la situació de les xiquetes "és encara més dramàtica, ja que per la seua condició de dones menors migrants estan exposades en major mesura que els xiquets a l'explotació sexual, al tràfic i a tots els tipus de violència". "Moltes xiquetes es queden atrapades en els països de trànsit, víctimes de xarxes criminals que les mantenen en condicions de clandestinitat i invisibilitat per a evitar que fugen", afirma el director territorial.

Per països de procedència, el Marroc és el principal país d'origen dels xiquets i xiquetes migrants tutelats a la Comunitat Valenciana: un terç els menors migrants tutelats (el 35,4%) vé d'aquest país del nord d'Àfrica. La resta de països de procedència d'aquests xiquets i xiquetes són Algèria (15.2%), Romania (4.2%), l'Índia (2%), Nigèria (1,4%), Guinea (0,9%) i la Costa d'Ivori (0,7%). Torrevieja, a la Comunitat Valenciana, és un dels vuit principals punts d'arribades d'aquests xiquets i xiquetes des del nord d'Àfrica.

A la Comunitat Valenciana només un 4,2% dels xiquets que arriben sols són acollits per famílies, dada que contrasta amb el del total de xiquets tutelats en la nostra comunitat, on el 74% d'aquests xiquets viuen amb famílies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento