Comunitat Valenciana

Desmantellen a Alacant el major laboratori de droga sintètica d'Espanya amb substàncies valorades en 100 milions

  • La Guàrdia Civil ha desmantellat a Alacant el major laboratori en capacitat de producció de drogues sintètiques fins al moment a Espanya, dirigit per una organització criminal que suposadament les elaborava i distribuïa a la comarca alacantina de la Marina Alta. Els agents, en la denominada operació 'Ibar II', han intervingut en un garatge-búnker semisoterrat substàncies per valor de cent milions d'euros, segons ha informat l'institut armat en un comunicat.
Desmantellat a Alacant el major laboratori de drogues sintètiques
Desmantellat a Alacant el major laboratori de drogues sintètiques
GC
Desmantellat a Alacant el major laboratori de drogues sintètiques

Els agents han dut a terme cinc escorcolls i han detingut sis persones, quatre de nacionalitat espanyola i altres dos belgues.La investigació es va iniciar el passat any sobre una organització criminal assentada al Llevant, presumptament dedicada a la distribució de grans quantitats de substàncies estupefaents per tot el territori nacional, principalment heroïna.

Després de nombroses gestions policials, tant a nivell nacional com a internacional, els agents van poder constatar com un dels membres de l'organització criminal establia contacte amb un nou col·laborador al que se li encarregaria el subministrament de "cristall", droga sintètica amb la qual poder ampliar el seu "catàleg" de productes entre els seus clients.

Encara que la col·laboració entre tots dos grups delictius no va arribar a fructificar, sí va donar motiu als agents a iniciar una nova línia d'investigació al voltant d'aquesta nova organització criminal, suposadament especialitzada en la producció de grans quantitats de "cristall" i que tindria establit el centre d'operacions, tant per a la producció com per a la distribució de drogues sintètiques, a la Marina Alta, concretament a les localitats de Llíber, Teulada i Benissa.

El desenvolupament i avanç de la investigació, juntament amb les tasques operatives de vigilància establides sobre els suposats membres d'aquesta organització, van permetre localitzar el laboratori on suposadament s'estarien elaborant diferents drogues sintètiques, situat en una espècie de garatge-búnker semisoterrat i amb aparença de magatzem d'eines per al conreu, situat a escassos metres de la vivenda d'un dels principals membres del grup, en una parcel·la retirada del nucli urbà on no pogueren detectar-se els sorolls i olors de l'elaboració de la substància.

Paral·lelament a la localització d'aquest centre de producció i amb els principals membres de l'organització identificats, es va tindre

coneixement que un dels investigats havia adquirit dos quilos de speed, una altra droga sintètica, a la localitat de Benidorm, substància que tenien intenció de vendre immediatament després d'adulterar-la en el laboratori localitzat.

Arran d'aquest fet, es va establir un dispositiu policial per tal de dur a terme una primera fase d'explotació de l'operació, en la qual es van desenvolupar escorcolls en dos vivendes i en el citat laboratori, a les localitats de Teulada, Moraira-Teulada i Llíber, on es va intervenir gran quantitat de "cristall", substàncies precursores, material de tall i efectes utilitzats per a la seua elaboració.

Moltes d'aquestes substàncies intervingudes presentaven un "alt grau de toxicitat i d'inflamabilitat", com el metanol, al qual les variacions d'humitat, pressió i canvis tèrmics o mecànics "poden alterar les propietats explosives". Per açò, per a desmantellar el laboratori de forma segura es va comptar amb el suport de personal i mitjans especialitzats, procedents d'Europol.

En aquesta primera fase, es va procedir a la detenció de quatre persones, dos espanyoles i dos belgues com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública. En una segona fase, es van dur a terme altres dos escorcolls en vivendes de la localitat de Teulada, utilitzades per l'organització per a ocultar i emmagatzemar diferents substàncies precursores utilitzades per a la sintetización del "cristall", on es va detindre altres dos persones de nacionalitat espanyola.

Amb aquesta operació, es dóna per desmantellat el que podria ser considerat el major laboratori de drogues sintètiques a Espanya, pel que fa a capacitat de producció. En total, s'han intervingut 432 quilos de MDMA, 337 d'anfetamina, 527 de Piperonyl Methyl Ketone (PMK), principal precursor del MDMA, 1.742 quilograms d'altres precursors i 5.212 quilos de diferents substàncies per a l'elaboració de "cristall", tot açò valorat en més de 100.000.000 euros.

MÉS DE 5 QUILOGRAMS DIARIS DE "CRISTALL"

En condicions òptimes d'operativitat, el laboratori ara desmantellat podria estar elaborant fins a cinc quilos diaris de "cristall", uns 1.800 quilos anuals.

Aquesta operació ha sigut duta a terme per l'Equip Contra el Crim Organitzat d'Alacant, de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, comptant amb l'estreta col·laboració de les autoritats policials d'Holanda i Europol.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento