Comunitat Valenciana

El Cabanyal avança en la rehabilitació, però demana anar més ràpid en el social

  • Quasi tres anys després de l'accés de l'esquerra al Govern local de València, el barri nota les primeres millores.
  • La renovació de carrers i voreres és el més visible, però els veïns exigeixen actuar amb més decisió en la zona zero.
  • L'Ajuntament té en marxa quatre eixos d'actuació amb 51 mesures i preveu altres 17 amb fons europeus.
  • Ribó: "A tots ens agradaria veure resultats més ràpids. No hi ha barri que em lleve la son com el Cabanyal".
Imagen del barrio del Cabanyal.
Imagen del barrio del Cabanyal.
Manuel Bruque / EFE
Imagen del barrio del Cabanyal.

Quan queda poc menys d'un mes perquè es complisquen tres anys de la investidura de Joan Ribó com a alcalde de València fruit del Pacte de la Nau, integrat per Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú, el Cabanyal serveix de termòmetre per a avaluar l'acció del Govern local.

Els partits d'esquerra van fer bandera de la regeneració i rehabilitació del barri enfront del projecte d'ampliació fins al mar de l'avinguda Blasco Ibáñez que va impulsar l'equip de Rita Barberá i que hauria suposat l'enderrocament de mil habitatges en partir la trama històrica per la meitat.

Una vegada anul·lat el pla, i passades tres quartes parts del mandat, Ribó defensa que estan "plantant llavors" i admet la lentitud dels procediments administratius per a materialitzar els projectes en marxa.

Els resultats més palpables estan ja a la vista en forma de renovació urbana, amb noves voreres i obres de clavegueram, entre unes altres. En canvi, la problemàtica social, concentrada principalment en l'anomenada zona zero, persisteix en forma de conflictes de convivència, okupacions, pobresa i sovint de drogues.

"No és fàcil fer remuntar un barri on el Govern anterior havia treballat sistemàticament durant 20 anys per a destruir-lo", afirma Ribó, qui confessa que, en alguna ocasió, ha hagut de "donar algun toc d'atenció a algun company de Govern, perquè el barri i la seua gent no poden esperar més".

En açò coincideix amb la presidenta de l'Associació de Veïns i Veïnes del Cabanyal-*Canyamelar, Pepa Dasí: "Ja no podem més", es queixa en relació als problemes de convivència. En el seu diagnòstic coincideixen la lentitud en l'execució dels plans i la concentració de problemàtiques en la zona zero, sobretot la relativa a la convivència. En la seua opinió, és "lamentable que no es talle d'arrel".

En el plànol urbanístic, destaca que la reurbanització de carrers està pràcticament finalitzada, excepte en les vies on estava prevista la prolongació, i també valora la millora en neteja, amb una reducció de la brutícia del 5,8%, segons les dades de l'Ajuntament. També demana celeritat amb els projectes del Edusi per a rehabilitar edificis de propietat municipal.

El Govern local té en marxa dues iniciatives principals. D'una banda el pla Va Cabanyal!, que prioritza 51 accions proposades pels veïns en quatre grans àrees i, per un altre, el programa Edusi, dotat amb 30 milions d'euros (al 50% entre el Consistori i la Unió Europea). Aquests són els eixos principals:

Espai públic, medi ambient i mobilitat. En Urbanisme, a més de suspendre el Pepri, es va crear una comissió d'urgència per a la regeneració del barri i s'està elaborant un nou Pla Especial de Protecció del Conjunt Històric del barri. En mobilitat, l'EMT ha habilitat les línies 92, 93 i 98, ha creat i ampliat la 99 i prolongat la 31 i 95.

Habitatge, equipament i eficiència energètica. Per primera vegada en 10 anys, s'ha incrementat el parc d'habitatge municipal, amb 13 immobles socials. S'han recuperat 26 cases okupades i s'han atorgat 3,2 milions d'euros a 1.200 persones en ajudes al lloguer social. S'ha signat un conveni ARRU amb la Generalitat para rehabilitar 620 habitatges (dotat amb 14,2 milions d'euros) i s'ha rebaixat un 90% la taxa per rehabilitació. En enllumenat públic, el districte Marítim ha rebut una inversió de 732.360 euros en renovació del mateix.

Desenvolupament econòmic sostenible. En ocupació, s'està potenciant el comerç de proximitat, els mercats municipals i la cerca d'ocupació amb ajudes per a la contractació indefinida i foment del cooperativisme. En el plànol turístic, Ribó pretén frenar l'expulsió de veïns per part d'empreses que adquireixen edificis sencers per a lloguer. "Volem un turisme responsable i diversificat", afirma. "No volem un Cabanyal gentrificat, però la lluita contra els especuladors no és fàcil".

Convivència, igualtat i inclusió social. S'ha impulsat un Pacte per la Convivència en el Cabanyal i s'ha reforçat la dotació de la Policia Local amb 3 agents al matí i 3 a la vesprada, més que en qualsevol altre barri. Des del 23 d'abril s'ha atès a 76 persones per a la Renda d'Inclusió i s'han donat 340 cites per a les pròximes setmanes. En el bloc de portuaris, de 168 habitatges (91 particulars i la resta públiques), hi ha 47 okupades. Ribó aposta per rehabilitar-lo.

Programa Edusi de fons europeus. El programa té actualment nou projectes en execució, entre els quals destaquen rehabilitació d'elements patrimonials, connexió a internet, formació digital o rutes escolars segures. En licitació hi ha altres sis projectes, com la Casa dels Bous, la reconstrucció del centre cívic o més reurbanitzacions de carrers. A més, s'estan preparant els plecs d'un centre de dia de majors, un centre d'ocupació, una escola infantil de 0 a 3 anys, una oficina d'orientació a famílies vulnerables o programes de diverses àrees i temàtiques.

"Obrin comerços i es rehabilita"

Francisco, de 36 anys, és veí del Cabanyal des de 2014. En la seua opinió, "fa tres anys, el barri estava paralitzat per la incertesa", però ara "els veïns han començat a invertir en reformes d'habitatges i rehabilitació d'edificis" i s'obrin nous comerços, excepte en la zona zero, on "tot segueix igual" i que veu com l'assignatura pendent. "Hi ha, en general, un clima positiu", explica.

"Existeix també un interés renovat per comprar habitatge en el barri, encara que en la majoria de casos és un interés especulatiu en forma d'apartament turístics. La principal conseqüència és que el preu de venda i el de lloguer s'ha disparat en poc més d'any i mig", afig.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento