Comunitat Valenciana

L'arranjament escolar del pròxim curs preveu tres unitats més i 12 aules noves d'Especial en la concertada

  • L'arranjament escolar per al pròxim curs 2018-2019 -la planificació del nombre d'aules que proposa la Conselleria d'Educació- contempla un saldo positiu en el cas de la xarxa d'ensenyament concertat de tres aules.
Imatge de recurs d'un centre escolar
Imatge de recurs d'un centre escolar
Europa Press - Archivo
Imatge de recurs d'un centre escolar

Encara que en els últims anys l'arranjament escolar es realitza conjuntament amb tots els centres sostinguts amb fons públics, la comunicació que realitza l'administració és diferent, ja que en el cas dels col·legis privats-concertats s'informa un a un a cada titular d'aquestes empreses educatives.

La Conselleria va fer públic el passat mes de març que la seua proposta per als centres sostinguts amb fons públics d'Infantil i Primària llançava un saldo de +341 unitats. Específicament en els centres de la xarxa concertada, el resultat de la suma-resta d'Infantil, Primària, Educació Especial i aules d'integració és de +3. A més, d'Educació Especial en la concertada hi ha 12 aules noves, segons les dades facilitades a Europa Press per l'administració educativa.

Des del departament que dirigeix Vicent Marzà recorden que el tancament d'unitats "en qualsevol escola sostinguda amb fons públics respon creixements i decreixements vegetatius".

Des de la Conselleria recalquen, a través d'un comunicat, que "amb la nova concepció d'arranjament escolar per a reduir alumnes per aula i del procés d'admissió d'alumnat engegat el curs 2016-2017, ja es va afavorir l'augment d'unitats educatives en el sistema educatiu valencià, l'augment de professorat i la selecció de centre educatiu per part de les famílies".

Educació subratlla que la proposta d'arranjament escolar 2018-2019 atén dos principis bàsics: "garantir la qualitat educativa en totes les famílies valencianes i atendre, cas per cas, les necessitats reals d'escolarització de cada municipi".

Per províncies, en la d'Alacant hi haurà 112 unitats més, a Castelló, 73 i a València, 156. Respecte a les aules de 2 anys gratuïtes, es preveu que siguen 34 més el pròxim curs. Al detall, hi haurà 15 més en la demarcació d'Alacant, 7 en la de Castelló i 12 més en la província de València.

Aquestes aules es posen en funcionament en els centres educatius d'Infantil i Primària i tenen una ràtio màxima de 18 alumnes per aula i en cadascuna hi ha un docent i un educador. A més, en el curs 2018-2019 totes les aules de 2-3 anys de les escoles municipals també seran gratuïtes.

MESA POR LA EDUCACIÓN EN LIBERTAD VEU "SEGREGACIÓ"

Per la seua banda, l'actual portaveu de la Mesa por la Educación en Libertad, Vicente Morro, ha considerat que "la Generalitat segrega els ciutadans pel model educatiu que trien per als seus fills i incompleix la Constitució i el que ha reconegut el Tribunal Constitucional en recent sentència, ja que sosté amb fons públics als alumnes dels centres públics i concertats, però ni els tracta per igual ni els dóna els mateixos recursos als centres".

Aquestes han sigut les conclusions de la reunió de la Mesa en la qual s'han repassat els temes educatius de la Comunitat Valenciana i en els quals s'ha recordat que la Conselleria d'Educació no tracta per igual "l'arranjament escolar de la pública i la concertada; els auxiliars de conversa de la pública i la concertada; els cursos de formació en l'estranger per a docents de la pública o la concertada o les beques universitàries si tries universitat pública o privada".

Per a Vicente Morro és "inaudit" que "moltes de les al·legacions" dels centres concertats a l'arranjament "seran resoltes amb el procés de matriculació ja en curs, mentre que en la pública s'ha fet unes setmanes abans".

"És intolerable que la planificació es faça sense conéixer la demanda real dels pares als quals es condiciona la seua llibertat d'elecció en tancar aules sense deixar-los triar. En l'actualitat es fa una arranjament escolar al gust de Conselleria amb les seues necessitats en el municipi o districte, però no comptant amb la demanda social real de les famílies i de la seua lliure elecció per un centre públic o concertat", ha ressaltat Morro.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento