Comunitat Valenciana

La nova Llei valenciana de Turisme donarà major autonomia als municipis per a ordenar els seus recursos turístics

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Protesta enfront de les Corts d'Entre Barris
Protesta enfront de les Corts d'Entre Barris
ENTRE BARRIS
Protesta enfront de les Corts d'Entre Barris

La Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana contempla la possibilitat que els municipis puguen elaborar els seus propis plans d'ordenació dels recursos turístics (PORT), permet elaborar en la regió plans d'intervenció per a delimitar zones turístiques saturades i estableix que el lloguer d'una vivenda en propietat que siga residència permanent per un termini màxim de 45 dies a l'any no estarà subjecta a la normativa de vivendes turístiques.

La comissió d'Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies de Les Corts ha debatut aquest dimarts les esmenes a aquest projecte de llei, que passarà després d'aquest tràmit a la votació final en el ple, després d'aprovar-se, entre d'altres, 44 esmenes d'aproximació que han sigut consensuades pels grups.

Algunes de les modificacions que s'introdueixen en el text original tenen a veure amb les modalitats d'allotjament turístic, ja que s'especifica que el lloguer compartit dut a terme per persones físiques en una vivenda de la seua propietat i la seua residència permanent per un termini màxim de 45 dies en un període d'un any en cas de vivenda completa o sense límit en el cas d'una única habitació sempre que convisquen el titular de la vivenda i el turista, no se subjectarà a les disposicions de la normativa de vivendes turístiques.

A l'efecte de controlar aquesta durada, les plataformes digitals i la resta d'empreses turístiques hauran de facilitar tota la informació requerida per l'administració competent en la matèria.

A més, s'incorpora la figura dels plans d'intervenció en àmbits turístics (PIAT) amb l'objectiu de regular el planejament, l'execució i la gestió dels sistemes generals de les infraestructures, els equipaments, els serveis i les activitats d'explotació de recursos en l'àmbit de l'ordenació turística.

Aquests plans poden establir la densitat global màxima de població, places d'allotjament totals, delimitar zones i àmbits turístics i de protecció, i fixar la grandària i les característiques, així com establir paràmetres mínims o màxims de superfície, volumetria, edificabilitat i equipaments.

També poden delimitar les zones turístiques saturades o madures, d'acord amb els criteris establits legals, així com les excepcions que per la ubicació o les característiques especials així ho aconsellen.

La norma també confereix autonomia als municipis per a elaborar un pla d'ordenació dels recursos turístics (PORT) per a regular en el planejament l'execució i la gestió dels sistemes generals de les infraestructures, els equipaments, els serveis i les activitats d'explotació de recursos en l'àmbit de l'ordenació turística.

Aquests plans podran delimitar zones i àmbits turístics i de protecció, els recursos turístics, establir la densitat global màxima de població i places d'allotjament totals, i fixar la seua grandària i les seues característiques, així com establir paràmetres mínims o màxims de superfície, volumetria, edificabilitat i equipaments.

El procés d'esmenes no ha suposat canvis en les sancions a imposar en cas d'infraccions i sancions, que suposaran en el cas d'infraccions molt greus multes des de 100.001 a 600.000 euros o la clausura de l'establiment o cessament de l'activitat o del servei turístic.

Es consideren infraccions molt greus, entre d'altres, no reunir els requisits essencials, exercir l'activitat turística sense haver comunicat el seu inici legalment, l'incompliment de la normativa en seguretat qualsevol acció que intencionadament denigre els costums, tradicions, creences o indumentària d'un usuari dels serveis.

PROTESTA A LES PORTES

Mentre el text es debatia, a les portes de les Corts la xarxa Entre Barris ha realitzat una acció de protesta alertant que aquesta llei "va a tindre conseqüències negatives en l'accés i el manteniment en les vivendes de molts veïns" de València "en deixar passar l'ocasió de regular de forma substantiva els establiments turístics".

Han col·locat una fila de maletes en les quals podia llegir-se "aquesta llei ens tira de casa", al·ludint als efectes en diferents barris del procés de "turistificació" de València. Mijo Miquel, promotora de l'acció, ha assenyalat que el govern del Botànic "ha de mostrar que està amb les necessitats dels veïns en matèria de vivenda i no a promoure l'especulació immobiliària i la turistificació de la ciutat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento