Comunitat Valenciana

El Consell veu en l'informe de l'Airef un "retret implícit" al Govern central per l'infrafinançament

  • La Conselleria d'Hisenda ha assegurat que l'informe fet públic aquest divendres per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), que veu "improbable" que la Comunitat Valenciana complisca l'objectiu de dèficit del 0,4% del PIB en 2018 fixat per al conjunt de les autonomies, suposa un "retret implícit" al Govern central perquè "evidencia el flagrant incompliment de la promesa del president del Govern que en 2017 hi hauria ja nou sistema de finançament".
Vicent Soler en imatge d'arxiu
Vicent Soler en imatge d'arxiu
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo
Vicent Soler en imatge d'arxiu

Segons han indicat fonts d'aquest departament, d'haver-hi nou model, la Comunitat Valenciana "compliria, com ja hauria succeït en 2017". Segons el parer d'Hisenda, "cada vegada resulta més escandalosa la inacció de l'Executiu central en aquesta qüestió i la insensibilitat amb la situació de la Comunitat Valenciana, ja que al mateix temps està admetent obertament, com tots els experts, que som els pitjor finançats d'Espanya".

De fet, assenyalen que "no és casualitat" que Múrcia i la Comunitat Valenciana, "les pitjor finançades", es troben en "situació similar". En el cas de la Comunitat, malgrat no tindre nou sistema de finançament, des d'Hisenda s'assenyala que la reducció del dèficit és "molt significativa" ja que "s'ha passat d'uns números rojos en 2011 de 6.696 milions, el 6,70% del PIB valencià, a només 796 milions, el 0,73%, en 2017, a tan sols 13 centèsimes i 143 milions del compliment (l'objectiu era el 0,60%)".

En 2014 el dèficit va ser del 2,60%; en 2015, del 2,54% (2.564 milions), segons han recordat, per a afegir que ja en 2016 va haver-hi un "descens espectacular" de 1.000 milions i un punt de PIB en quedar-se en l'1,50% i 1.571 milions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento