Comunitat Valenciana

València activa un Banc de Terres per a camps en desús

  • L'Ajuntament intervindrà entre l'oferta i la demanda i crearà un registre voluntari de parcel·les.
Lechuga
Lechuga
LA GULATECA
Lechuga

Les persones que tinguen en propietat camps en desús en el terme municipal de València i vulguen llogar-los ja poden oferir-li'ls al Banc de Terres, un registre municipal públic i gratuït en el qual també poden inscriure's els agricultors interessats a conrear aqueixes parcel·les.

Amb aquest instrument –que ja està en funcionament des que dilluns passat va entrar en vigor l'ordenança que ho regula– l'Ajuntament intervindrà entre l'oferta i la demanda de les terres de cultiu en el terme de València i assessorarà a les dues parts.

La regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, va va informar aquest dijous sobre la posada en marxa d'aquest servei gestionat a través del Consell Agrari Municipal amb altres dues entitats.

D'una banda, va explicar, «la Fundació Mundubat s'encarregarà d'identificar les propietats agrícoles que estan abandonades i desenvolupar campanyes per a despertar l'interés de la propietat pel Banc de Terres». D'altra banda, el Col·legi d'Enginyers Agrònoms realitzarà l'assessorament jurídic i tècnic dels propietaris i arrendataris i la mediació entre la propietat i potencials arrendataris.

Inscripció voluntària

«La vocació d'aquest Banc de Terres és fer visibles els terrenys que estan disponibles en la ciutat i podrien ser aptes per a l'aprofitament agrícola, amb la finalitat d'optimitzar l'espai, revalorar els terrenys i incrementar la qualitat de l'horta», va afirmar la regidora, qui va concretar que el seu primer treball és elaborar un mapa amb les terres susceptibles de formar part d'aquest banc.

Referent a açò, va dir que, a hores d'ara, «no se sap quantes parcel·les conformaran aquest registre, la inscripció en el qual és totalment voluntària». «Quant a les parcel·les de titularitat municipal en sòl no urbanitzable, solament tenim tres, amb les quals no podem explicar per diferents motius», va afegir.

Quant a l'interés que pot motivar la propietat de sòl agrícola a incloure les seues terres en el Banc de Terres, Castillo va recordar «que podran obtenir nous ingressos, evitar costos de manteniment i mantenir la capacitat agronòmica i productiva de les seues terres gràcies al seu arrendament».

A més, «a pesar que les relacions són entre particulars, el fet que estiga l'Ajuntament darrere dóna seguretat tant a la propietat com a les persones interessades a conrear aqueixes terres». Qualsevol persona interessada es pot dirigir al telèfon gratuït 010 o donar-se d'alta directament al portal Banc de Terres de la Diputació.

Una solució mediambiental 

Aquesta iniciativa també pretén donar solució a la problemàtica ambiental que es deriva de l'abandó de terrenys, com l'increment del risc d'incendi, la proliferació de plagues i de rosegadors, l'erosió del sòl, la proliferació d'abocaments incontrolats...

Mostrar comentarios

Códigos Descuento