Comunitat Valenciana

La morositat entre els inquilins valencians va augmentar un 6% en 2017

  • El deute mitjà de la regió és de 4.532,65 euros, segons el Fitxer d'Inquilins Morosos.
  • A València, la morositat es redueix un 6,79%, i augmenta a Castelló i Alacant.
  • Des de 2007, any en el qual es va començar a fer l'informe, la morositat no ha parat de créixer.
  • La Comunitat Valenciana se situa sota la mitjana espanyola, 6.032,79 euros.
España se situó el pasado mes de septiembre en el 1,94% anual, por encima de la media de la zona euro, que alcanzó el 1,79%
España se situó el pasado mes de septiembre en el 1,94% anual, por encima de la media de la zona euro, que alcanzó el 1,79%
EUROPA PRESS - Archivo
España se situó el pasado mes de septiembre en el 1,94% anual, por encima de la media de la zona euro, que alcanzó el 1,79%

La morositat entre els inquilins valencians continua la tendència alcista i augmenta un 6,02%. Aquesta dada es desprèn dels resultats del X Estudi sobre la Morositat d'Arrendaments Urbans, una meticulosa radiografia sobre l'impagament en habitatge a Espanya en tot el 2017 elaborada pel Fitxer d'Inquilins Morosos (FIM).

Segons aquest organisme, el deute mitjà de la regió és de 4.532,65 euros, situant-se un any més per sota de la mitjana nacional (6.032,79 euros) i distribuint-se de manera desigual entre les tres províncies de la comunitat, a causa del diferent creixement de matèries com el mercat o l'ocupació.

En concret, les províncies d'Alacant i Castelló creixen en deute per sobre de la mitjana espanyola situant-se en un 9,93 i un 7,44% respectivament, quedant-se el seu deute mitjà 4.234,64 i 3.682,73 euros. Tot el contrari que la província de València, que ha aconseguit reduir el seu deute en un 6,79% fins a arribar als 5.049,89 euros de mitjana.

Auge dels lloguers turístics

Segons els responsables del fitxer, la disminució de la morositat també és conseqüència de l'auge dels lloguers turístics (en els quals la morositat és nul·la), que provoca una disminució dels arrendaments tradicionals, com succeeix en altres províncies com Barcelona, Còrdova, Granada o Balears.

Entre les causes de la pujada mitjana de la morositat es troba, intrínsecament relacionat, el progressiu augment del lloguer que ha patit la Comunitat Valenciana en els últims anys.

Segons les últimes dades del portal Idealista, el preu mitjà per metre quadrat en lloguer va pujar un 4,8% en la regió durant primer trimestre de l'any, fins a situar-se en els 7,1 euros. La variació anual és del 12,4%.

Per províncies, a València el preu mitjà dels arrendaments va créixer un 6,5%, a Alacant la pujada ha sigut d'un 1,2% i a Castelló l'ascens ha arribat al 3%. Entre les localitats en les quals més es va encarir el preu del lloguer, el portal destaca Santa Pola com la pujada més important de la Comunitat Valenciana, amb un increment del 8,8% i Cullera la major caiguda (-6,6%). Benidorm i la capital valenciana marquen el metre quadrat més exclusiu del mercat del lloguer: 8,7 euros/m2 en tots dos casos.

Segons el director d'estudis i qualitat del FIM, Sergio Cardona, «la morositat segueix suposant un dels principals problemes del mercat del lloguer espanyol, ja que en la majoria de les províncies la tendència continua a l'alça».

Per exemple, Cardona destaca que «la quantia mitjana registrada –a nivell nacional– supera els 6.000 euros. I si es pren com a exemple un habitatge amb una renda de 600 euros, suposa que el propietari de l'immoble estiga entre vuit i deu mesos sense rebre mensualitats».

Quant al que va a passar en els pròxims anys, Cardona es manté pessimista i assegura que «s'espera que el nombre de morosos cresca» en els successius exercicis.

Mesures preventives

Davant aquest risc, quines mesures poden prendre els arrendadors per a evitar la morositat el màxim possible? Encara que no existeix una fórmula màgica, el director d'estudis del FIM recomana prendre mesures preventives abans de formalitzar un contracte de lloguer, com tenir eines que permeten tancar el cèrcol als inquilins morosos o deixar assessorar-se per algun expert en habitatge o gestió del lloguer. Com sempre, davant el dubte en qualsevol aspecte relacionat amb habitatge, és millor comptar amb bons consells.

Madrid, la més deutora

A nivell nacional, amb una morositat mitjana de 6.032 euros, Madrid és la regió que va registrar en 2017 el deute més elevat: 9.617 euros, segons l'estudi del Fitxer d'Inquilins Morosos. Li segueixen les Illes Balears, amb 8.234 euros; País Basc, amb 6.950 euros; Catalunya, amb un deute mitjà de 6.599 euros; i Navarra, amb 6.184 euros. Totes elles es troben per sobre de la mitjana nacional. En l'extrem oposat, Castella i Lleó (3.489) i Extremadura (3.307).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento