Comunitat Valenciana

Sagunt i Potries, preparades per a iniciar-se com a Capitals Culturals Valencianes

  • Aquestes localitats acolliran, entre altres, activitats l'espectacle de carrer 'Aigua', creat per l'ocasió.
  • Durant el període 2018-2019 seran l'epicentre de nombroses propostes culturals per a tota la ciutadania.
Presentació dels actes de la Capitalitat Cultural Valenciana 2018-19
Presentació dels actes de la Capitalitat Cultural Valenciana 2018-19
GVA
Presentació dels actes de la Capitalitat Cultural Valenciana 2018-19

Les localitats valencianes de Sagunt i Potries ostenten la capitalitat cultural valenciana 2018-19, rellevant a Gandia, i es preparen ja per a omplir els seus carrers a partir d'aquest dissabte, 28 d'abril, de música, teatre, literatura i tot tipus d'activitats que conjugaran cultura i tradició com a element de cohesió social i dinamitzador de l'economia local.

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha explicat durant la presentació dels actes d'inauguració de la capitalitat que en aquesta ocasió és compartida atés que s'ha triat un municipi de més de 5.000 habitants com Sagunt i un altre menor, per a posar en valor l'esforç que es realitza en els pobles valencians independentment de la seua grandària.

'Aigua', espectacle de carrer creat per a l'ocasió

Les dos capitalitats comptaran per part de la Generalitat amb almenys una exposició, una trobada del sector cultural i activitats de les tres àrees que conformen l'Institut Valencià de Cultura: Arts Escèniques, Música i Cultura Popular, i Audiovisuals i Cinematografia.

El conseller ha concretat un dels muntatges amb el qual comptaran les dos capitalitats en les seues programacions per part de Cultura de la Generalitat. Serà l'espectacle de carrer 'Aigua', una coproducció de l'IVC amb el Festival Vit de Vila-real, l'Institut d'Estudis Baleàrics i la companyia Muc de Castelló.

Específicament a Sagunt, aquest espectacle es podrà veure en el marc del festival Sagunt a Escena, que aquest estiu "serà encara més especial gràcies a la capitalitat", aprofitant per a "obrir-ho també al públic infantil i per a involucrar encara més al teixit cultural de la ciutat, del Port i de la comarca". De fet, comptarà amb 25.000 euros més sobre el pressupost habitual.

Sagunt, una 'civitas amabilis' amb llegat romà

El conseller s'ha referit a Sagunt, el lema del qual és 'Civitas amabilis' amb aquesta capitalitat, i s'ha mostrat convençut que "aprofitarà aquest reconeixement per a difondre encara més la riquesa patrimonial i històrica que conserva".

El fil conductor de la proposta són les diferents cultures que han passat per Sagunt i han deixat empremta de les seues llengües, creences, valors i models d'organització que han constituït la tradició, el patrimoni i la forma de vida de la localitat des de fa 2.500 anys.

Dins dels actes de celebració del Festival de Recreacions Històriques de Sagunt 'Saguntum invicta', que es desenvoluparan del 27 al 29 d'abril, hi haurà dos fites específiques per a la inauguració de la seua capitalitat cultural. D'una banda, la recreació en la plaça Major d'un soterrament iber i, d'altra banda, a les 22.30 hores, en la plaça Cronista Chabret, l'espectacle 'Farenheit Ara Pacis', de la companyia Xarxa Teatre.

Els següents mesos li seguiran, entre altres propostes, el Festival Internacional de Percussió Percumón, un concert de Marlango, el Music Port Festival, sessions de cinema dominicals o un Sagunt a Escena que "enguany serà més potent que mai". "És una oportunitat de millorar, de créixer, ha de ser un revulsiu", ha dit.

A més, ha indicat que la ciutat no mira només al passat, sinó també al futur, i de fet està en els tràmits per a elaborar l'expedient per a proposar-se com a candidata a Patrimoni de la Humanitat.

Potries, amb la cultura "en el seu ADN"

Pel que fa a Potries, Marzà ha destacat que "una població de poc més d'un miler d'habitants ha merescut la capitalitat cultural pel projecte que duu a terme, amb el lema 'Patrimoni viu'".

L'alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha assegurat qie "la cultura ha passat a ser factor clau per al desenvolupament del nostre poble. És el nostre ADN. Apostem per la cultura per a encarar els reptes de futur, i ho fem convençuts que aquest és l'estratègia per a generar riquesa i augmentar la qualitat de vida dels residents i dels nouvinguts, i evitar així el despoblament del municipi".

Es tracta d'una localitat que fa "esforços titànics" per a portar la cultura als seus habitants i d'un pressupost anual de 800.000 euros destina el 33% a cultura, comptant fins i tot amb un pla estratègic en aquest àmbit.

Els primers actes arrancaran a Potries dissabte al migdia. S'iniciaran amb la visita al Museu Cassoleria Ángel Domínguez. Seguidament, en la Casa de la Cultura es representarà l'obra 'El viatge a la lluna', de G. Melier, a càrrec de la companyia Tries-Titelles. Després d'un passeig pel nucli antic del poble tindrà lloc una entrada de bandes de música, amb l'Associació Artísticmusical Sant Blai de Potries i L'Aranya d'Albaida, i el Grup de Dolçaines de la Safor.

Així mateix, Potries acollirà la primera Mostra Titellart, la residència d'artistes europeus, òpera en el carrer, recitals de poesies, unes jornades sobre arts històriques valencianes a mitjan juny o el Potries Music Fest.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento