Comunitat Valenciana

Les Trobades esperen reunir enguany a més de 210.000 persones

  • L'esdeveniment retrà un homenatge a l'escriptor de Sueca Joan Fuster amb el lema 'Nosaltres, pel valencià'.
  • "Estudiar en valencià ens acosta al plurilingüisme, al domini de les dos llengües oficials", assegura Vicent Moreno.
Presentació de les Trobades 2018
Presentació de les Trobades 2018
ESCOLA VALENCIANA
Presentació de les Trobades 2018

Les Trobades d'Escoles en Valencià 2018 arrancaran diumenge que ve, 15 d'abril, marcades per l'homenatge a l'assagista Joan Fuster i amb la voluntat de llançar una "invitació a estimar el valencià". L'any passat, les diverses cites "van superar amb escreix la xifra de 210.000 assistents i en aquesta ocasió la intenció és arribar a més gent".

Així ho ha expressat el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, en la roda de premsa de presentació de les Trobades 2018, que s'ha desenvolupat en la plaça de les Antigues Escoles de Rafelguaraf (València), la localitat amfitriona de la XXXIII Trobada de la Ribera, que el diumenge 15 d'abril comença el calendari de les festes pel valencià, informa l'entitat cívica a través d'un comunicat.

D'abril a juny, aquestes trobades se celebraran per tota la Comunitat Valenciana amb el lema 'Nosaltres, pel valencià', en homenatge al pensador i escriptor de Sueca Joan Fuster.

Moreno ha remarcat l'objectiu de la iniciativa: "Volem dir-li a tothom que Les Trobades trauen al carrer el model d'ensenyament òptim: l'educació en valencià. Estudiar en valencià ens acosta al plurilingüisme, al domini de les dos llengües oficials, el valencià i el castellà, garanteix un coneixement pràctic de l'anglés i dota a l'alumnat de les capacitats necessàries per a viure i conviure en una societat multilingüe i multicultural. En un món globalitzat, el valencià t'obri la porta a les llengües".

Homenatge a Joan Fuster

Per la seua banda, el president de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera, Joan Cortés, ha exposat que "el model d'ensenyament que proposa Escola Valenciana es recolza en la renovació pedagògica i la investigació científica, està arrelat al medi i és constructivista". "Sobretot, planteja el reconeixement de les comunitats educatives que introdueixen elements innovadors perquè les xiquetes i xiquets aprenguen amb un somriure", ha resumit.

L'entitat cívica ha convidat la ciutadania a gaudir de les 19 festes pel valencià que se celebraran. Aquest diumenge 15 d'abril, Rafelguaraf obrirà el calendari festiu i li seguiran Alcanalí, Alfara del Patriarca, la Vall d'Uixó, Monòver, Elx, Sant Vicent del Raspeig, Alacant, València, Llanera de Ranes, Bejís, Ador i Palma de Gandia, Vilanova d'Alcolea, Montitxelvo, Torrent, Polop, Gilet, Bétera i, finalment, Biar, que tancarà al juny aquesta agenda.

La memòria de Joan Fuster està present en l'edició d'enguany. Amb el lema 'Nosaltres, pel valencià', Escola "celebra la dignitat del poble valencià i li fa l'ullet a una de les obres capitals del País Valencià, com és 'Nosaltres, els valencians'.

"Despertar consciècies"

Des de l'entitat asseguren que Les Trobades, "igual que Joan Fuster, desperten consciències". Així, Escola "aprofita aquestes trobades per a proposar la ciutadania canvis substancials", entre els quals cita com a reivindicació històrica" la d'incloure la competència lingüística en la llei de funció pública valenciana.

"És estrany demanar que les empleades i els empleats públics ens atenguen en valencià i en castellà, les dos llengües oficials del País Valencià? Nosaltres pensem que no. Enguany, la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià complirà 35 anys i la nostra llengua encara no gaudeix d'una situació de normalitat. Fa falta una espenta per a potenciar el valencià i contribuir a la normalització", ha asseverat Vicent Moreno.

Igualment, des d'Escola subratllen "la necessitat de mitjans de comunicació públics en valencià i la correspondència de les televisions IB3 i Tv3". "Fuster també desitjaria posar en marxa la televisió i la ràdio en la nostra llengua. Poder escoltar tots els programes en la nostra llengua. Visualitzar les 19 Trobades amb un gest senzill", afirmen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento