Comunitat Valenciana

Els municipis de l'àrea de València es manifestaran a Madrid

  • La tercera àrea metropolitana d'Espanya portarà a Hisenda el seu malestar pels 0 euros que rebrà del Govern.
  • Elaboraran un document perquè els grups parlamentaris esmenen els Pressupostos Generals de l'Estat.
  • L'Executiu central destinarà 127 milions d'euros al transport de Madrid, 109 al de Barcelona i 47 a Canàries.
Responsables de la Generalitat y de la Autoridad de Transporte Metropolitano, junto con alcaldes de los municipios del área de València.
Responsables de la Generalitat y de la Autoridad de Transporte Metropolitano, junto con alcaldes de los municipios del área de València.
20MINUTOS.ES
Responsables de la Generalitat y de la Autoridad de Transporte Metropolitano, junto con alcaldes de los municipios del área de València.

Els municipis han pres la iniciativa davant l'exclusió del transport de l'àrea metropolitana de València de les subvencions del Govern central en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat.

Representants dels quasi 60 municipis de la tercera àrea urbana d'Espanya s'han reunit aquest dimarts amb la directora gerent de l'Autoritat de Transport Metropolità (ATMV), María Pérez, i han acordat la convocatòria per a la setmana pròxima d'una marxa a Madrid que demandarà, a les portes del Ministeri d'Hisenda que dirigeix Cristóbal Montoro, la subvenció per a la mobilitat en l'àrea d'influència de la ciutat.

El secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, ha qualificat d’"incomprensible" l'exclusió de València d'aquesta subvenció, més si cap després de la constitució de la ATMV i la redacció dels plans de mobilitat metropolitans, per la qual cosa ha qualificat de "marginació" els 0 euros consignats per a la tercera ciutat del país, en contrast amb els 127 milions d'euros que rebrà el transport metropolità de Madrid, els 109 milions de Barcelona i els 47,5 milions que aniran a Canàries.

Amb aquests fons, ha remarcat Boira, es podrien haver reordenat dues vegades la xarxa concessional d'autobusos de la Comunitat Valenciana o es podria haver acabat la línia 10 de Metrovalencia.

Per açò, ha parlat de "tempesta perfecta" la coincidència d'aquesta falta de recursos, que s'uneix a la baixa inversió per habitant estatal i el dèficit crònic de finançament de la Generalitat. Segons Boira, l'Executiu central no castiga al Consell, "sinó a tots els valencians". De fet, quasi dos milions de persones són potencials usuàries del transport públic en l'àrea metropolitana de València, on es produeixen 600.000 desplaçaments de mitjana al dia.

Per la seua banda, la màxima responsable de la ATMV ha quantificat en més de 300 milions d'euros els diners que ha deixat de rebre el transport metropolità de València des de 2011, quan l'anterior Consell va dissoldre l'antiga Agència Valenciana de Mobilitat i el Govern va deixar de consignar 38 milions d'euros per a l'anomenat contracte-programa.

La protesta, la setmana pròxima

Segons María Pérez, el Govern no ha contestat a les peticions de reunions efectuades des de Presidència de la Generalitat i des de la Conselleria d'Obres Públiques, per la qual cosa, "davant la falta de resposta", han acordat al costat dels alcaldes desplaçar-se fins a Madrid i reivindicar a les portes del Ministeri d'Hisenda la subvenció per al transport. "Volem que la veu de València s'escolte a Madrid", ha afirmat. La protesta tindrà lloc la setmana pròxima, en un dia encara per concretar.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha afegit que el seu objectiu passarà per implicar "a tota la ciutadania" en l'acció reivindicativa, per la qual cosa convocarà al Consell Social de la ciutat, en el qual estan representats, entre unes altres, entitats ciutadanes, de consumidors i sindicals.

"Tenim els mateixos drets i hem de dir a grups com el PNV quina és la nostra problemàtica i als diputats valencians que si recolzen aquests pressupostos estaran agredint d'una forma molt clara a tots els valencians", ha assenyalat.

Document per als grups parlamentaris

El conclave d'alcaldes elaborarà, al costat de la Generalitat, un document que faran arribar als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per a tractar d'incloure l'ajuda al transport, xifrada en 38 milions d'euros, a través del període d'esmenes dels comptes de 2018.

A la reunió d'aquest dimarts estaven convocats els alcaldes i alcaldesses dels 60 municipis de l'àrea d'influència de València, però no han acudit els cinc governats pel PP (Alfafar, Benaguasil, Emperador, Lloc Nou de la Corona i Massanassa). En total, s'han absentat representants de 15 municipis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento