Comunitat Valenciana

El Síndic de Greuges adverteix que 7.100 llars es troben en el límit de la pobresa

  • José Cholbi nsta el Consell a iniciar el sistema d'ajudes que contempla la Llei de Funció Social de la Vivenda.
  • Conclou que el parc públic de vivenda és "insuficient" per a atendre a la demanda dels col·lectius més desfavorits.
  • Recomana incrementar lel pressupost per a fer efectiu el dret a la vivenda "assequible, digna i adequada".
La pobreza energética afecta cada vez a más personas.
La pobreza energética afecta cada vez a más personas.
Europa Press - Archivo
La pobreza energética afecta cada vez a más personas.

El Síndic de Greuges estima en 7.100 les llars que es troben en el límit de la pobresa en vivenda a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa que en qualsevol moment i davant qualsevol canvi negatiu en les seues condicions econòmiques podrien requerir de suport públic immediat, segons consta en l'informe sobre la situació de la vivenda pública valenciana que insta el Consell a iniciar el sistema d'ajudes que contempla la Llei de Funció Social de la Vivenda.

El síndic, José Cholbi, ha entregat l'informe al president de Les Corts, Enric Morera, en el qual s'analitza el panorama actual de la vivenda gestionada per les administracions públiques i s'avalua la problemàtica de la pobresa associada a la vivenda en les llars valencianes.

El document conclou que el parc públic de vivenda és "insuficient" per a atendre a la demanda dels col·lectius més desfavorits, especialment en una etapa de crisi, i remarca que l'accés a un immoble digne "continua sent en l'actualitat una de les principals preocupacions de la societat valenciana".

En aquest sentit, l'informe quantifica el parc públic de vivenda a la Comunitat Valenciana en unes 65.000 unitats, el 94% estan ocupades i hi ha un romanent que oscil·la entre el 4 i el 5% entre vivendes buides, per rehabilitar i/o recuperar, la qual cosa suposa uns 3.500 immobles per a tota la Comunitat que podrien ser utilitzats per a cobrir les necessitats, xifra que el síndic veu "insuficient".

Atés que existeixen 3.500 vivendes disponibles i són uns 7.100 les llars en el límit de pobresa en vivenda, el dèficit de vivenda pública per a atendre noves demandes d'urgència estaria en aproximadament 3.700 immobles, que es concentrarien principalment en la província d'Alacant i en la de València, bàsicament en les capitals.

Vivenda i pobresa

D'altra banda, el document revela que l'impacte de la crisi sobre la pobresa ha sigut "més sever" en tota la Comunitat Valenciana que en la resta d'Espanya, associada a una pèrdua d'ingressos.

Així, el nombre de llars sense ingressos va arribar en 2013 als 44.028. A més, durant el període 2005-2015, la proporció de llars pobres a Alacant va ser superior a la mitjana de la Comunitat Valenciana (el 22%); a València va ser del 16,5%, mentre que a Castelló es va disparar i passa de suposar el 17% a quasi el 30% en 2013.

Recomanacions

Davant aquesta situació, el Síndic recomana incrementar el parc públic de vivenda en lloguer, així com les dotacions pressupostàries per a fer efectiu el dret a la vivenda "assequible, digna i adequada". També veu "imprescindible" comptar amb recursos d'emergència que "permeten l'actuació immediata en els casos de pèrdua de vivenda".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento