Comunitat Valenciana

Císcar acusa Soler de "manipular" les xifres dels sobrecostos en Ciegsa i nega irregularitats o comissions

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
José Císcar, en Les Corts Valencianes
José Císcar, en Les Corts Valencianes
CORTS VALENCIANES/I. CABALLER
José Císcar, en Les Corts Valencianes

L'exconseller d'Educació i actual president del PP en la província d'Alacant, José Ciscar, ha acusat l'actual conseller d'Hisenda, Vicent Soler, de "manipular" la xifra dels sobrecostos en l'empresa pública d'infraestructures escolars Ciegsa i ha subratllat que en la societat s'efectuaven controls tant de la Intervenció com del Tribunal de Comptes, la Sindicatura de Comptes i auditories privades en les quals mai es van detectar irregularitats greus en la gestió.

Així mateix, ha negat que ell rebera "cap tipus de pressió" ni "cap oferta de comissió" ni sap de ningú que poguera haver-les rebut perquè les haguera denunciat "immediatament". "En Ciegsa es feien una mitjana de quatre controls o fiscalització a l'any i de tot tipus i durant eixe temps no s'ha detectat cap irregularitat en la gestió econòmica", ha remarcat per a assenyalar que no va haver-hi cap excepció greu que poguera constituir un delicte.

"Que poguera haver-hi hagut algun comportament particular això els controls no ho detecten i ja diran els tribunals", ha postil·lat qui fóra titular d'Educació durant l'època de govern 'popular'.

Així ho ha indicat Císcar en una compareixença en la comissió de les Corts que investiga els sobrecostos de 1.000 milions d'euros en l'empresa de Construccions i Infraestructures Educatives (Ciegsa), on ha recriminat Soler i el conseller d'Educació, Vicent Marzà, la roda de premsa que van donar en 2016 per a denunciar els sobrecostos en aquesta empresa perquè són "una autèntica fal·làcia".

"Em pareix molt trist que dos consellers donen una roda de premsa i diguen el que van dir i que un conseller d'Hisenda, a qui se li pressuposa rigor absolut, fera la manipulació que va fer", ha indicat per a ironitzar que "el que va dir (Soler) es haurid d'estudiar-se en les facultats d'Economia de tot el món sobre el que no ha de fer cap economista" com va ser "extrapolar" unes dades per a "traure unes xifres".

"Això no és seriós i no és rigorós", ha subratllat, al mateix temps que ha acusat el titular d'Hisenda de tindre "sobrecostos en l'armari de la seua gestió" pel que "haurà de donar explicacions". Així mateix, ha considerat que l'empresa és hui dia "més opaca que en etapes anteriors perquè oculta informació que hauria d'estar publicada sobre la base de les lleis transparència estatal i autonòmica".

Císcar ha explicat que va arribar al càrrec en 2011 en substitució d'Alejandro Font de Mora, del qui ha destacat la seua "immensa tasca", i ha remarcat que durant la seua gestió mai ha tingut "cap tipus de pressió" ni ha rebut cap oferta de comissió ni sap de ningú que la rebera. "Si ho haguera sabut immediatament ho haguera denunciat", ha subratllat.

En la seua intervenció, ha relatat que quan va arribar a la cartera d'Educació es va celebrar el 15 juliol de 2011 un Consell d'Administració i el conseller delegat va fer una exposició de la situació de la societat i es van prendre mesures però "cap expressa per a Ciegsa", sinó com a conseqüència del procés de reestructuració del sector públic empresarial de la Generalitat que va engegar Alberto Fabra

durant la legislatura que va presidir.

Sobre el deute de la societat de 2.200 milions, Císcar ha defès que "no era res estrany" ja que per a poder dur a terme les 867 actuacions que es van fer és "inconcebible" fer-les sense generar deute. A més, ha emfatitzat que aquest és conseqüència de l'"infrafinançament" que pateix la Comunitat Valenciana i que no la pateix "des que està l'actual Consell", sinó que "vé per als valencians des de molt lluny".

"INVERSIÓ PRODUCTIVA"

"El deute de Ciegsa és inversió productiva perquè sobre ella s'ha cimentat el futur de centenars de milers d'alumnes de la Comunitat i gràcies a eixes inversions es van poder fer infraestructures dignes", ha defès, per a advertir que és "perillós" relacionar la generació de deute amb una "roïna gestió". En aquest sentit, ha asseverat que l'actual Consell ha augmentat el deute de la Generalitat en 4.000 milions i no per açò es pressuposa que el govern de Ximo Puig gestiona malament.

A més, ha insistit que si l'empresa no haguera existit i haguera sigut la pròpia Conselleria la que haguera assumit les actuacions també s'haguera generat deute per a la Generalitat i, per tant, "haguera sigut el mateix". En aquest punt, Císcar s'ha preguntat que si "tan roïna és" la mercantil per què l'actual executiu autonòmic no ha continuat el procés d'extinció que va engegar l'anterior Consell del PP.

"Ciegsa segueix existint i, si tan roïna és, per què no s'ha continuat amb els tràmits d'extinció? Nosaltres no arribem a temps de culminar el procés de reestructuració que era complex. Hi ha una contradicció en aquells que diuen que Ciegsa és de tot, però després no han seguit amb eixe procés", ha remarcat.

L'exconseller ha reconegut que no és tasca "fàcil" acabar amb les aules prefabricades i ha explicat que Fabra li va encomanar la tasca de buscar fórmules per a acabar amb elles. "Teníem tal maldecap amb aquest tema que arribàrem a plantejar la construcció de col·legis modulars i allí on hi haguera un centre estava íntegrament en prefabricades es construïra un modular en arrendament amb opció de compra a llarg termini". No obstant açò, ha reconegut que Hisenda els va advertir que açò seguia generant endeutament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento