Comunitat Valenciana

El Ministeri de Foment defén els 55 milions per al Pla de Rodalies

  • Els PGE 2018 preveuen una inversió de 380,8 milions per a ferrocarrils de la Comunitat Valenciana,
  • Les partides "se n'aniran incrementant en pròxims exercicis a mesura que es finalitzen els projectes", assenyalen.
El ministro de Fomento, Íñigo de la Serna, presenta los Presupuestos de Foemento
El ministro de Fomento, Íñigo de la Serna, presenta los Presupuestos de Foemento
EUROPA PRESS
El ministro de Fomento, Íñigo de la Serna, presenta los Presupuestos de Foemento

El Ministeri de Foment ha defés que amb els 55,75 milions d'euros (IVA inclòs) compromesos en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018 per al Pla de Rodalies de la Comunitat Valenciana, a través d'Adif i Renfe, es podrà "avançar en les actuacions compromeses".

Així ho ha subratllat el departament que dirigeix Íñigo de la Serna en un comunicat en el qual recorda que aquest pla inclou obres que, per les seues característiques i complexitat, "s'executaran amb caràcter plurianual i per a les quals de forma imprescindible i obligatòria s'han de realitzar prèviament els estudis i projectes necessaris, que ja compten amb assignació pressupostària".

Per tant, ha subratllat que la consignació prevista en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al present exercici "permet cobrir les necessitats anunciades per a 2018 pel que fa a la redacció d'estudis i projectes per a l'inici de les actuacions així com per a l'execució de les obres compromeses".

Foment ha indicat que segons consta en les anualitats del Pla de Rodalies, elaborat per a ser executat entre 2018 i 2025, les partides "se n'aniran incrementant en pròxims exercicis a mesura que es finalitzen els projectes i s'executen fins a completar tota la inversió compromesa".

Pressupostos de 2018

A través d'Adif, els PGE de 2018 preveuen una anualitat de 38 milions, dels quals 19,8 milions es destinaran a actuacions previstes en el Pla de Rodalies, 150.000 euros al projecte de duplicació de via en el tram Cullera-Gandia; 386.000 a renovació i millora de línies, un milió a actuacions en electrificació; 1,8 milions a altres actius de la xarxa convencional i 300.000 euros a actuacions en infraestructura.

La quantia restant, 14,5 milions, estan destinats a la millora del trajecte La Encina-Xátiva de la LAV Levante. A més, s'invertiran 5,75 milions d'euros en obres de millora i renovació d'estacions de Rodalies.

Entre les actuacions destacades a desenvolupar durant 2018, Foment ha destacat que figura la millora de les instal·lacions i accessibilitat en estacions, la renovació de via en el tram Xàtiva-Silla, la instal·lació de nous sistemes de gestió de la circulació entre Buñol i Utiel i de nous equipaments de seguretat i comunicacions en els trajectes Silla-Cullera i Cullera-Gandia.

També s'iniciarà la redacció dels projectes constructius de renovació de via entre Xàtiva-L'Alcúdia i Xàtiva-Alcoi, d'una nova subestació elèctrica a Gandia i d'una segona línia de subministrament a la subestació de Xeraco, de la instal·lació de nous sistemes de gestió del trànsit entre Silla i Cullera i de la renovació d'enclavaments, així com de la modernització de les instal·lacions de seguretat entre Xàtiva i Alcoi.

Així mateix, durant 2018 s'iniciarà la redacció de projectes per a la supressió de Limitacions Temporals de Velocitat en diferents trams i s'avançarà en els estudis i projectes per a la duplicació de via entre Cullera i Gandia, que constitueix la primera fase del denominat Tren de la Costa, projecte en el qual a més es continuarà amb la tramitació de l'estudi informatiu del tram Gandia - Oliva - Dénia.

380,8 milions per a ferrocarrils

Es preveu igualment realitzar l'estudi de viabilitat de la connexió ferroviària de Torrevieja i una partida per a l'estudi de les Rodalies Alacant-Elx i per a l'estudi informatiu de la Variant de Torrellano, que inclou la connexió per a l'accés a l'aeroport.

En total, els PGE 2018 preveuen una inversió de 380,8 milions per a ferrocarrils de la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa un increment del 50,9% enfront de l'any anterior que va ser de 252,31 milions d'euros.

Així mateix, Foment ha emfatitzat que els comptes arrepleguen dotació per a continuar treballant, entre altres projectes, en el Corredor Mediterrani, amb 331,6 milions d'euros, en actuacions com l'adaptació de l'ample UIC en el tram València-Castelló-Vandellós, dels quals 88,9 milions d'euros seran per a la regió valenciana.

També, per a les obres en les línies La Encina-Xátiva-València i Monforte del Cid-Múrcia i per a avançar en l'impuls de la millora de la línia Saragossa-Terol-Sagunt com a eix estratègic del Corredor Cantàbric-Mediterrani.

Execució realitzada en 2017

D'altra banda, ha destacat que en 2017 ja es van invertir del Pla de Rodalies 12,94 milions dels 12,3 milions pressupostats per a dur a terme obres en el nou accés ferroviari d'alta velocitat de Levante, en el tram Nuc de La Encina-Moixent-Alcúdia de Crespins, per a poder escometre el canvi d'ample a UIC de la doble via per la qual circulen en l'actualitat els trens d'ample ibèric entre La Encina i Xàtiva.

Aquestes obres, puntualitza, es conclouran al llarg de 2018, per la qual cosa es podran restituir els servicis de rodalies que actualment es troben donats de baixa. A més, ha valorat que es va invertir en obres de millora d'estacions de Rodalies quasi 2 milions d'euros.

En el passat exercici, també es van iniciar les obres de millora de l'accessibilitat en les estacions de València-Cabanyal i Xeraco, per a concloure-les durant 2018, i es va redactar el projecte constructiu de renovació de via i electrificació del tram Pobla Llarga - Silla, les obres de la qual s'iniciaran enguany, al costat de la finalització de la redacció i contractació dels treballs per a la millora de les instal·lacions en aquest mateix tram.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento