Comunitat Valenciana

Puig: "Si fóra per raons partidistes, demà mateix convocaria eleccions"

  • Sobre el presumpte finançament il·legal de PSPV i Bloc, Bonig demana "coherència" amb el que sol·licitaven al PP.
  • El president diu que "si hi ha responsabilitats polítiques, s'assumiran" perquè són "radicalment diferents" al PPCV.
Ximo Puig (arxiu)
Ximo Puig (arxiu)
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES
Ximo Puig (arxiu)

El president de la Generalitat Valenciana i líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, ha assegurat aquest dijous que té la voluntat de "complir absolutament" el discurs d'investidura i que encara li queda per davant el 25 per cent de legislatura. I ha asseverat: "Si fóra per raons partidistes demà convocaria eleccions".

Puig s'ha pronunciat en aquests termes durant el ple en les Corts Valencianes, en el qual tant la portaveu del PPCV, Isabel Bonig, com la de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, han preguntat al cap del Consell si s'assumiran "responsabilitats polítiques" de confirmar-se les informacions sobre presumpte finançament il·legal del PPSV i Bloc (soci majoritari de la coalició Compromís) en diverses campanyes electorals.

Sobre aquest tema, Puig ha assegurat que "si hi ha responsabilitats polítiques derivades s'assumiran" perquè aquests partits són "radicalment diferents" al PPCV i estan "sempre del costat de la regeneració democràtica".

Segons Puig, els 'populars' "volen instaurar el que tots els partits polítics són iguals i no ho són". "Des del minut u hem contestat totes les preguntes davant els mitjans de comunicació. No hem fet això del plasma", ha apuntat en referència al president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy.

A més, "hem recolzat la comissió d'investigació" sobre el presumpte finançament il·legal, mentre que quan eixien a la llum casos en el PPCV "vostés sempre estaven posant traves", ha assenyalat. "Tampoc hem carregat contra jutges, ni policia, ni periodistes" quan "vostés fins que no van acabar amb (el jutge Baltasar) Garzón no van parar", ha agregat.

En la mateixa línia, la vicepresidenta del Consell i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha assegurat que aquests partits reaccionen davant la corrupció amb "tolerància zero". "Aquesta és la diferència entre partits indecents i els que no tenen res que amagar", ha subratllat.

"La diferència entre vostés i nosaltres -ha continuat- és que aquest govern va a defendre la regeneració democràtica, la transparència, el bon govern i les bones pràctiques" i respondrà amb "contundència total" davant la corrupció.

"Coherència"

Per la seua banda, la síndica del PPCV, Isabel Bonig, ha demanat al cap del Consell "coherència" amb el que ha demanat al PPCV en ocasions anteriors "per eixa herència reputacional de la qual tant ha parlat". Des de l'absolut respecte a la presumpció d'innocència vull que em conteste en aquesta tribuna en el parlament de tots els valencians, exigir les mateixes responsabilitats polítiques que exigia en altres partits.

"Haurem comés errors però ha sigut dur, molt dur, sobretot des del punt de vista personal", ha reconegut. No obstant açò, ha posat l'accent que si alguna cosa diferència el PPCV de la resta és que "per a nosaltres la presumpció d'innocència és d'anada i tornada, respectem la presumpció d'innocència sempre i per a tots", així com "l'actuació de la justícia i el secret del sumari".

Ha preguntat al cap del Consell si se n'anirà "a casa" si es confirma el presumpte finançament il·legal, "si va a ser transparent la investigació que han obert, si retornarà la subvenció electoral que reben els grups".

"Si es demostra que aquestes acusacions són certes va a assumir responsabilitats polítiques vosté?", ha insistit. I, "si a la pèrdua de confiança dels seus alts càrrecs s'uneix a falta de suports parlamentaris, com pensa acabar legislatura, dissoldrà Les Corts i convocarà eleccions autonòmiques?", ha subratllat.

"Ironia"

Des de Ciutadans, la síndica Mari Carmen Sánchez ha criticat la "ironia" que Compromís criticara "dopatge electoral" d'altres formacions en 2007 "quan vostés mateixos també tenien assumptes tèrbols". "A aquest ritme, sí pareix que tots els partits polítics van arribar en igualtat de condicions" a aquelles eleccions, ha apuntat.

No obstant açò, ha assenyalat que des de Cs no els demanaran que dimitisquen, però sí "depurar responsabilitats polítiques".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento