Comunitat Valenciana

Oltra creu que els protocols han funcionat "parcialment" en el cas de Castelló i demana més duresa a Fiscalia

  • CASTELLÓ, 28 (EUROPA PRESS)
Concentració a Castelló contra el crim d'aquest dimarts
Concentració a Castelló contra el crim d'aquest dimarts
GVA
Concentració a Castelló contra el crim d'aquest dimarts

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat aquest dimecres no entendre per què el detingut per presumptament matar el pare de la seua exparella sentimental a Castelló no estava a la presó provisional "per a protegir a la víctima", sinó que és la víctima la que va haver d'anar-se'n a una casa d'acolliment. En aquest cas, creu que els protocols han funcionat "parcialment" i advoca per que la Fiscalia es pose "més dura" demanant la presó provisional quan hi ha casos de màxima perillositat.

Oltra, que ha condemnat la mort d'un home a Castelló presumptament a les mans de l'exparella de la seua filla, ha assenyalat que és "un evident cas de violència masclista perquè s'agredeix un familiar per a fer-li mal a la dona".

La vicepresidenta, que ha participat en el minut de silenci que s'ha celebrat en la porta de l'Ajuntament de Castelló per a condemnar els fets, ha realitzat aquestes declaracions en la visita que a la seu del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana i en un altre acte celebrat en la capital de la Plana.

Oltra ha mostrat la seua condemna "més furibunda" a aquest cas perquè a més -ha dit- "és un cas d'una brutalitat inacceptable i difícilment digerible". La vicepresidenta ha llançat un missatge "molt clar" als agressors, "i és que tenen els dies explicats en la societat perquè gent com eixa en la nostra societat no té cabuda".

La vicepresidenta del Consell ha destacat que, en aquest cas, el protocol ha funcionat "perquè la nit anterior se li va dir a la víctima que havia d'anar-se'n a una casa d'acolliment". No obstant açò, considera que el que ha d'eixir de casa és l'agressor, no la víctima, "i crec que els poders de l'Estat i, en concret, la Fiscalia ha de demanar presó provisional quan hi ha un índex de perillositat com hi havia en aquest cas".

ÍNDEX DE PERILLOSITAT "MOLT ALT"

Sobre aquest tema, ha explicat que la Policia havia determinat que era un índex de perillositat "molt alt", per la qual cosa no entén "per què un individu que té antecedents, que presumptament ha infringit un orde de protecció i que té un grau de perillositat màxim no és ell el que se'n va a presó provisional per a protegir a la víctima, sinó que és la víctima la que ha d'anar-se'n a una casa d'acolliment".

"El que ha d'eixir de la seua casa és l'agressor, i la que ha de poder estar segura amb la seua família en la seua casa és la víctima", ha insistit Oltra, qui ha dit que, en aquest cas el protocol ha funcionat respecte de la dona -víctima- però no respecte del seu pare, "amb la qual cosa tornem a victimitzar, perquè aquesta dona al final ha patit una pèrdua irreparable".

Així, Oltra creu que els protocols han funcionat "parcialment" i creu que la Fiscalia ha de posar-se "més dura" demanant la presó provisional quan hi ha casos de màxima perillositat, "i més en un moment en què la presó provisional s'està aplicant a casos que tenen bastant menys perillositat contra la integritat física de les persones que aquests casos de violència de gènere".

Segons ha apuntat, ja van tres casos en els últims mesos en els quals el fet que l'agressor no estiguera a la presó "ha provocat o bé la mort de la pròpia víctima -la dona- o d'un familiar, per la qual cosa crec que que cal canviar els protocols de Fiscalia".

Per la seua banda, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha mostrat la "consternació i tristesa" de la ciutat "per aquest assassinat, que no entra dins del que són víctimes de violència de gènere, però que tenia darrere el rerefons d'aquesta perquè intentava assassinar la seua exparella".

ENTORN FAMILIAR

Marco ha recordat que la dona estava custodiada per la Policia Nacional, "per la qual cosa el protocol va funcionar, però hem de pensar que no només és víctima de violència la dona en si, sinó també en moltes ocasions els fills i, en aquest cas, el pare". Al final -ha subratllat- "és tot l'entorn familiar el que, d'una forma o una altra, pateix eixa violència, per açò és important la coordinació de totes les administracions i la ciutadania".

"No eradicarem mai la violència de gènere si no comencem des de l'educació, que és la base fonamental, és a dir, que no s'admeta cap forma de violència verbal o física", ha afegit.

La primera edil també ha assenyalat que la filla del mort al final va anar a una casa d'acolliment i que la seua exparella va ser a casa del pare d'ella i va intentar "emmanillar" als avis i a la filla de la seua excompanya "per a esperar al fet que arribara la dona per a assassinar-la".

Finalment, ha indicat que l'Ajuntament s'ha posat a la disposició de la família "per a ajudar més enllà de les competències que tenim si és necessari".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento