Comunitat Valenciana

Hisenda valora que el deute de la Comunitat Valenciana augmente menys que la mitjana de les CCAA

  • La conselleria d'Hisenda ha valorat aquest dimecres que el deute de la Comunitat Valenciana en 2017 augmentara "a un ritme inferior al del conjunt de les comunitats autònomes" en fer-ho un 3,41%, per sota del 4,01% del conjunt de les autonomies. Així mateix, ha destacat que baixe en dos dècimes el pes que representa sobre la riquesa generada per la Comunitat Valenciana (PIB) en passar del 42,7% de 2016 al 42,5% de 2017.
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic
EUROPA PRESS - Archivo
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic

Així ho ha assenyalat el departament que dirigeix Vicent Soler en un comunicat, en el qual ha indicat que aquestes xifres, donades a conéixer pel Banc d'Espanya, apunten al fet que el volum de préstecs aconsegueix els 46.187 milions d'euros al tancament de 2017.

"L'augment anual de 1.524 milions és el menor des de 2007 i és atribuïble íntegrament a la dependència de la Generalitat del FLA, al no haver aprovat el Govern central un nou sistema de finançament que atorgue als valencians els mateixos ingressos que al conjunt de les comunitats. La falta de recursos genera dèficits el finançament dels quals el Govern només habilita a través de préstecs a retornar, com és el FLA", ha assenyalat.

En aquest sentit, Hisenda explica que l'increment de 1.524 milions s'explica bàsicament pel FLA 2017, que va sumar 1.582 milions, dels quals 659 milions corresponen al dèficit autoritzat de l'exercici (el 0,6% del PIB) i altres 832 milions, a la desviació de l'objectiu de dèficit de 2016, "derivat de no comptar amb un finançament just".

A aquest muntant, puntualitza, caldria afegir els 91 milions de les liquidacions negatives de 2008 i 2009, i els 71 milions del FLA 2016 (per l'excés de dèficit de 2015). En el còmput, hi ha altres ajustos menors, fins a fixar la quantia definitiva en els 1.524 milions.

D'altra banda, subratlla que les comparacions trimestrals "no són rellevants" perquè "estan en funció de les decisions capritxoses del Ministeri d'Hisenda respecte a l'activació del FLA i mostren també les gestions conjunturals de tresoreria que fa la Generalitat davant aquesta situació".

"En 2017, el ministeri no va habilitar el FLA extraordinari fins a finals de l'exercici. D'aquesta manera, l'única comparació homogènia és la de la dada anual a desembre, que és quan ja s'ha computat tot el FLA de l'any", ha apuntat.

EL 80,4% ESTÀ EN MANS DE L'ESTAT A TRAVÉS DEL FLA

Així, ha indicat que a 31 de desembre de 2017, dels 46.187 milions d'euros al fet que ascendeix el deute valencià, "un total de 37.131 milions (el 80,4%) són préstecs de l'Estat a través del FLA", la qual cosa suposa "una dependència que deriva de la inacció del Govern central a l'hora de solucionar la greu insuficiència de recursos de la Comunitat Valenciana per a atendre els serveis públics fonamentals mitjançant la reforma del model de finançament caducat des de 2014, tal com es va comprometre per a abans de finalitzar 2017".

Per açò, el Consell reclama al Govern central la compensació del deute generat per "l'infrafinançament crònic" com a via per a "garantir la sostenibilitat i viabilitat financera de la Generalitat". "Eixa compensació acompanyaria la reforma del finançament per a assegurar uns recursos almenys com la mitjana de les comunitats", ha remarcat Hisenda.

QUASI LA MITAT, DEL CONSELL ANTERIOR

En qualsevol cas, ha puntualitzat que prop de la mitat del deute registrat en aquesta legislatura (2.589 milions, el 42,3%) es correspon amb les desviacions de dèficit i operacions imputables a l'etapa de l'anterior Consell.

Com a exemple, ha detallat que de l'import registrat en la legislatura, figuren, entre d'altres, 1.468 milions del FLA extraordinari de 2015 per a atendre la desviació del dèficit d'exercicis anteriors a 2015; altres 200 milions, per l'operació per a traure de la fallida heretada a la SGR; 107 milions, per la centrifugació d'obres pel Consell anterior; i 814 milions, corresponents a la mitat de la desviació del dèficit de 2015.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento