Comunitat Valenciana

El TC alça la suspensió sobre part dels articles de la Llei per la Funció Social de la Vivenda valenciana

  • VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
TC
TC
EUROPA PRESS - Archivo
TC

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres la interlocutòria del Tribunal Constitucional (TC) de 20 de març en la qual alça la suspensió de l'aplicació de la major part dels articles de la Llei per la Funció Social de la Vivenda impulsada per la Generalitat Valenciana i que havien sigut recorreguts pel Govern d'Espanya.

En concret el TC alça la suspensió dels articles 5.3 (lletra b), 6.1, en la mesura en què estableix l'acció pública enfront dels òrgans jurisdiccionals, 14, 15, 16, 18, 19, 23, en relació exclusivament amb el subministrament de gas i electricitat (apartats 3 i 5), 30, 31, 33 [apartat 2 i apartat 3, lletres b) i g)]; annex I i annex II.

No obstant açò, manté la suspensió de l'article 12 (Mesures proposades per a garantir la protecció a les persones que estan en procediments d'execució hipotecària), i de l'article 13 (Declaració de l'interés social i la necessitat d'ocupació a l'efecte d'expropiació forçosa de l'usdefruit temporal de vivendes culpables en procediment de desnonament per execució hipotecària per a la cobertura de necessitat de vivenda de persones en especials circumstàncies d'emergència social).

La directora general de Vivenda, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, ha valorat en un comunicat que amb aquesta decisió el Constitucional "imposa un seriós correctiu al recurs presentat per l'Executiu de Rajoy i a les tesis que defenen sobre la presumpta incompetència de les autonomies a regular, a través de les seues pròpies lleis, l'accés a la vivenda des d'una perspectiva social".

Al seu entendre, el TC "avala", com ja va fer en la passada sentència sobre la Llei Foral de Navarra, que el govern valencià pot declarar situacions de vivendes deshabitades propietat de grans propietaris de vivenda (amb més de deu propietats) i que es puga posar en el mercat per als col·lectius més necessitats els immobles que aquests grans propietaris tenen sense ocupar.

De fet, apunta Torró, el TC considera que "no hi ha base certa per a afirmar com fa el Govern d'Espanya que els articles de la Llei per la Funció Social de la Vivenda puguen interferir o tindre greus conseqüències sobre l'economia nacional" i "es decanta per una tesi més social de l'accés a la vivenda".

RETIRADA DEL RECURS

Davant de tot açò, des de la Generalitat han insistit a reclamar de nou a l'Executiu de Rajoy que "recapacite i retire el recurs" presentat contra la Llei per la Funció Social de la Vivenda. "Els ciutadans no entendrien que després d'aquesta decisió del TC el Govern central continuara amb la seua actitud obstruccionista perquè les autonomies puguen aplicar mesures de protecció social i d'accés a la vivenda", ha indicat Torró.

Per açò, la directora general de directora general de Vivenda, Rehabilitació i Regeneració Urbana ha demanat que es convoque de nou la Comissió Bilateral per a abordar una nova negociació sobre la Llei per la Funció Social de la Vivenda després de la decisió del Tribunal Constitucional d'alçar la suspensió a gran part de la llei com ja va fer en la sentència que avalava la competència autonòmica a la Comunitat Foral de Navarra.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento