Oltra no veu censurable la crema de fotos mentre Puig creu que "no és el camí i que només es poden cremar les Falles"
Oltra no veu censurable la crema de fotos mentre Puig creu que "no és el camí i que només es poden cremar les Falles" EUROPA PRESS

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha considerat aquest dimarts que la crema de fotos del rei i de polítics "no és el camí" perquè "sempre és censurable que es creme qualsevol cosa excepte les Falles" mentre que la vicepresidenta Mónica Oltra no ho veu censurable perquè el propi Tribunal Europeu de Drets Humans considera que aquestes actuacions formen part de la llibertat d'expressió.

Puig i Oltra, després de presentar el Pacte per l'Atenció Integral de les Persones amb Problemes de Salut Mental, s'han referit així a la crema de fotografies del rei, entre d'altres, en una concentració celebrada aquest dilluns enfront de Delegació de Govern central a València per a demanar la "llibertat dels presos polítics", després de la decisió d'ingrés a la presó per a Jordi Turull, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha assenyalat que la crema de fotografies "no és el camí". "Per descomptat jo no puc estar d'acord", ha recalcat. Així, ha explicat que "respecta la llibertat d'expressió" però que "aquesta llibertat ha d'estar basada sempre en el respecte a les persones i a les idees de cadascun". "Jo per descomptat no em sent en absolut concernit per actuacions d'aquest tipus", ha subratllat.

Per contra, Oltra ha mantingut: "Que a mi em parega censurable o no, és irrellevant. Si al Tribunal Europeu no li pareix censurable i si no li'l pareix al màxim tribunal que té la Unió Europea en drets humans, doncs a mi tampoc". En eixe sentit, ha recordat que aquest Tribunal "fa escassos dies va dictar una sentència en la qual deia que cremar fotos del cap d'Estat o de polítics forma part de la llibertat d'expressió", ha explicat.

DRET A CONCENTRAR-SE

D'altra banda, ha assenyalat que la participació de membres de la coalició de Compromís en aquesta concentració s'ha de plantejar "en termes democràtics" perquè "el dret de cada persona a acudir a una concentració és l'expressió que ens fa ser una societat democràtica". "Sense aquesta lliure expressió, no hi ha societats democràtiques", ha constatat.

Així, ha recalcat que les persones que acudeixen a una concentració per a sol·licitar la llibertat de polítics que estan a la presó provisional "forma part de la democràcia i dels drets fonamentals de les persones a acudir". Per açò, ha qüestionat que "genere polèmica que algú expresse lliurement la seua opinió en el marc d'un Estat democràtic".

A més, ha recalcat que hi ha "moltes veus" en l'àmbit constitucional i penalista "de prestigi" que estan qüestionant que la figura de la presó provisional en aquest cas siga "la més adequada". Per tant, ha argumentat, dins d'aquest marc en el qual tothom s'expressa lliurement i els penalistas de més prestigi s'estan manifestant en aquest sentit "no sé per què alguns que formen part de Compromís no poden expressar-se en aquests mateix termes de llibertat".

Oltra ha insistit que "el que fa falta" per a resoldre el conflicte català és "solucionar un problema polític". "El quid de la qüestió no és qui va o no a una manifestació a la qual té dret anar per l'article 21 de la Constitució sinó que ací hi ha un problema polític que el Govern del senyor M.Rajoy no sap ni vol solucionar", ha evidenciat. "El problema és un Govern que ha fet desistiment de funcions", ha lamentat.

De fet, ha retret Rajoy que estiga deixant solucionar els jutges quan "els jutges no poden solucionar problemes polítics". "Els problemes polítics els ha de solucionar en l'àmbit de la democràcia, del diàleg i de la política", ha postil·lat.

Sobre aquest tema, ha exposat que al Govern de Rajoy "li convé seguir avivant les flames en comptes d'aplacar els ànims i arribar a una solució dialogada d'un conflicte que és real i que no s'acabarà amb ell només amb la via judicial".

Consulta aquí más noticias de València.