Comunitat Valenciana

Puig sobre la detenció de Puigdemont: "Ha fracassat la política. És moment de començar a prendre decisions"

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Rueda de prensa de Ximo Puig en Moncloa tras reunirse con Rajoy
Rueda de prensa de Ximo Puig en Moncloa tras reunirse con Rajoy
EUROPA PRESS - Archivo
Rueda de prensa de Ximo Puig en Moncloa tras reunirse con Rajoy

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat, en relació amb la detenció de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont, que "ha fracassat la política" i ha assegurat que "és moment de començar a prendre decisions en l'àmbit polític".

Puig s'ha pronunciat en aquests termes en declaracions als mitjans de comunicació després de presentar un pla sobre traves administratives, en ser preguntat per com veu l'escenari polític a Catalunya després de l'arrest aquest diumenge de Puigdemont.

"Crec que estem en un moment extraordinàriament difícil. És una situació que a mi em produeix tristesa", ha dit, per a agregar que ja van advertir del fracàs de la política: "Ha fracassat la política. Estem en un moment especialment difícil en el qual algú ha pretès situar en la justícia allò propi de la política i és un moment en què cal començar a prendre decisions en l'àmbit polític", ha advocat.

En aquesta línia, el president ha manifestat que "no es pot estar en aquest estat de paràlisi permanent que està produint en el conjunt de polítiques espanyoles una situació complicada". Al seu juí, "cal complir la llei" però "la justícia té un paper i la política un altre. Estem davant una crisi política i una crisi política ha de tindre una solució política", ha reiterat.

Preguntat per la seua opinió sobre la intenció d'alguns partits com el Bloc i una part de Compromís de concentrar-se per a demanar la llibertat de presos polítics, Puig ha assenyalat que considera que no hi ha presos polítics però sí polítics presos. "I crec que que és exigible una resposta de caràcter polític per a solucionar una situació de confrontació que l'única cosa que genera és crispació i incerteses greus en la ciutadania", ha afegit.

"Per als valencians -ha agregat- el que passa a Catalunya, ens influeix. Som una comunitat que té una relació especial amb Catalunya. És a la qual més venem, a la qual més comprem. Tenim una relació comercial, d'àmbit polític, veïnal i de caràcter cultural", ha dit.

I, ha asseverat, "encara que ara socialment hi ha coses que a curt termini són positives, és evident que Catalunya representa més del 20% de PIB d'Espanya i per a nosaltres és un element fonamental més enllà de l'econòmic. També en el sentimental, en el polític", ha destacat.

D'altra banda, a Puig se li ha interpel·lat per la petició de la portaveu adjunta del PP en les Corts, María José Català, que el PSPV trenque amb Compromís després de l'anunci d'aquesta concentració de presos polítics. Sobre aquest tema, Puig ha aclarit que el Consell és un govern que "mira per l'interés general dels valencians".

I ha afegit: "El primer i fonamental que Català i el PP haurien d'entendre d'una vegada per sempre és que no pot haver-hi contaminació partidària en les decisions governamentals. Una cosa són les institucions i una altra cosa són els partits polítics. Això no ho van entendre mai, les fronteres entre el personal, el partidari i l'institucional. I això ha sigut gravíssim per a la integritat de les institucions", ha lamentat.

Per tant, ha insistit, "ací hi ha un govern que representa tots els valencians i només defèn l'interés general dels valencians. Al marge d'açò, els partits que donen suport, tenen les seues opinions i personalment les puc compartir o no, però això no li correspon al president ni al Govern", ha aclarit. "Cada partit -ha reiterat- té llibertat per a tindre l¡actitud que corresponga a cada moment i només correspon a cada partit dir el que pensa. No sóc qui per a dir què ha de fer cada partit", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento