Comunitat Valenciana

Fabra admet sobrecostos en Ciegsa però "justificats i dins de la llei"

  • Ha defés "la necessitat i utilitat" de l'empresa per a "agilitzar" la construcció de centres educatius.
  • Segons l'expresident, hi havia un control per part d'Intervenció, Sindicatura i Tribunal de Comptes.
Fabra en la compareixença en les Corts sobre Ciegsa
Fabra en la compareixença en les Corts sobre Ciegsa
CORTS VALENCIANES/FLICKR
Fabra en la compareixença en les Corts sobre Ciegsa

L'expresident de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra ha defés "la necessitat i utilitat" de l'empresa Ciegsa per a "agilitzar" la construcció de centres educatius a la Comunitat Valenciana i ha admés que va haver-hi sobrecostos en l'obres "com existeixen ara" amb l'actual Consell, però "sempre justificats i dins de la llei".

"No sé si en els centres que s'han adjudicat en l'actualitat hi ha hagut també complementaris afegits, però possiblement sí. Sempre han de ser dins de la llei i justificats pels tècnics perquè quan es parla d'un modificat no és el polític de torn al que se li ocorre, sinó que és perquè hi ha una raó tècnica que la justifique", ha remarcat per a assenyalar que al final qui autoritza la proposta són els tècnics.

Ha explicat que aquesta entitat de construcció de col·legis es va crear "per la necessitat" que havia de construcció de centres educatius ja que la realitat era que molts estaven "obsolets" i, per a açò, es va buscar "una fórmula" per a fer col·legis de la forma "més ràpida possible".

Per tant, al seu juí, va ser "útil el fet que existira Ciegsa en general". "Si després hi haguera hagut alguna incidència seran els tribunals els que hauran de determinar, però Ciegsa no només va ser absolutament necessària, sinó útil, satisfactòria i va aconseguir atendre les demandes dels ajuntaments".

"Es feia una bona gestió"

Així ho ha indicat Fabra en una compareixença en la comissió de les Corts que investiga els sobrecostos de 1.000 milions d'euros en l'empresa de Construccions i Infraestructures Educatives S.A. (Ciegsa) on ha subratllat que en l'empresa hi havia un control per part de la Intervenció, Sindicatura, Tribunal de Comptes i autories privades que "no han trobat cap excepció ni incompliment greu". "Amb açò queda més que demostrat que el que es va fer era necessari i no hi havia cap incoherència ni incompliment greu", ha subratllat.

"Crec que podem estar segurs que es feia una bona gestió, que era útil i va ser absolutament necessària per a donar resposta a demandes municipals i de les AMPA", ha justificat per a posar en valor que a través d'aquesta empresa es van construir uns 600 centres educatius. A més, ha assenyalat no conéixer cap consistori que després de la construcció del centre "haja dit que no s'havia d'haver construït".

De fet, en aquest punt ha postil·lat que possiblement "s'hauria d'haver creat una comissió d'investigació si no s'haguera creat Ciegsa". "Llavors sí que seria útil aquesta comissió perquè s'havien construït la mitat dels col·legis i açò sí que haguera sigut un problema", ha argumentat.

"Font de Mora va ser un gran conseller"

En la seua intervenció, l'actual senador del PP ha destacat la tasca que va dur a terme Alejandro Font de Mora al capdavant de la Conselleria d'Educació. "Va ser un gran conseller que es va desviure perquè els municipis poguérem tindre ateses les demandes i necessitats educatives.

De les majors satisfaccions que he tingut com a alcalde era posar la primera pedra i que després es construïra i en el cas del conseller, després de la primera pedra venia la segona i es construïen els col·legis fins i tot en el temps previst", ha emfatitzat.

Alberto Fabra ha recordat que quan va arribar a la presidència de la Generalitat la situació era "molt complicada" perquè els ingressos havien caigut "de forma exorbitant", la qual cosa suposava que no es podia garantir els serveis bàsics. Per açò, ha explicat que la seua intenció va ser "reduir la despesa tot el possible i intentar que hi haguera més ingressos".

Així, es va decidir fer una reestructuració i racionalització del Sector Públic Instrumental de l'administració valenciana per a "posar orde en els comptes", la qual cosa va comportar la reducció en 71 ens públics que va generar "un estalvi de més de 3.200 milions d'euros en quatre anys".

En aquest escenari, ha defés que la seua intenció va ser extingir Ciegsa perquè no tenia activitat. "Volia tancar-la perquè no hi havia diners per a fer col·legis i per la nostra aposta de reduir el sector públic", ha indicat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento