Comunitat Valenciana

Oltra exigeix al Govern que estiga "a l'altura" amb els refugiats

  • La vicepresidenta demana que l’Executiu permeta actuar a les comunitats autònomes.
  • Recorda que la Xarxa de Ciutats Valencianes d'Acolliment comptava amb prop de 1.400 places disponibles.
  • La consellera s’ha reunit aquest dimecres amb el representant especial del Consell d’Europa, Tomás Bocek.
Oltra en la rueda de prensa posterior al pleno
Oltra en la rueda de prensa posterior al pleno
GENERALITAT - Archivo
Oltra en la rueda de prensa posterior al pleno

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha reclamat al Govern d'Espanya que estiga "a l'altura" de la solidaritat demostrada per la ciutadania davant el drama de les persones refugiades que fugen de la guerra i que "agilite" les tramitacions d'asil, almenys les acordades en el si de la Unió Europea.

Per a açò, ha reclamat a l'Executiu que permeta actuar a les comunitats autònomes que han apostat per unes polítiques de "rescatar persones", com el cas de la Comunitat Valenciana.

Oltra s'ha pronunciat en aquests termes després de la trobada que ha mantingut aquest dimecres amb el representant especial del Consell d'Europa, Tomás Bocek, que visita Espanya per a recopilar informació sobre la situació dels refugiats i elaborar propostes per a definir una acció concreta del Consell d'Europa davant als creixents fluxos migratoris, posant l'accent principalment en els més xicotets, detalla la Generalitat en un comunicat.

“Desídia” del Govern central

Aquesta visita es produeix en el marc de la invitació que va realitzar la vicepresidenta a l'octubre de 2017 durant el seu viatge de treball a Estrasburg. En aquella trobada, Bocek va mostrar interés per les polítiques i mesures que duu a terme la Conselleria per a tractar d'agilitar l'arribada de persones refugiades procedents de Síria, enfront de la "desídia" del Govern central.

Oltra ja va advertir llavors que "la Unió Europea està permetent l'obertura de dues bretxes: una que tanca les fronteres a les persones que fugen de la guerra i que converteixen a la UE en un búnquer i una altra marcada pel Mediterrani, que separa l'Europa del nord de la del sud". "Ambdues caldria cosir-les si volem que la construcció de la Unió Europea evolucione segons els principis bàsics de la nostra civilització", ha reivindicat.

“Ona de solidaritat”

Sota aquest prisma, la titular de Polítiques Inclusives ha recordat que el Consell va ser "el primer govern europeu" a visitar els camps de refugiats en les illes de Lesbos i Leros, a més dels acords signats per a permetre l'arribada de 1.400 persones a la Comunitat Valenciana. Ha destacat així la "ona de solidaritat" que va recórrer el territori valencià, que "va arribar fins i tot al fet que l'empresa Baleària oferira un vaixell de passatgers".

Davant la "falta de sensibilitat" del Govern, ha ressaltat a més que 11 comunitats autònomes van dirigir un escrit a l'Executiu que dirigeix Mariano Rajoy per a reclamar-li "implicació" i que els permeta col·laborar en l'acolliment de persones que sol·liciten asil, ja que els recursos que s'empren són majoritàriament de les autonomies.

Oltra ha remarcat que s'ha reunit en diverses ocasions amb el Govern per a demanar-li "sensibilitat" en l'agilitació de l'arribada de persones dels camps de refugiats i el compliment, d’"almenys" les quotes acordades en el si de la UE. Quotes que "l'Executiu central ha incomplit sota amenaça de prevenció de les autoritats europees".

Xarxa de ciutats d'acolliment 

La Conselleria d'Igualtat va liderar la creació d'una comissió mixta per a l'acolliment de persones refugiades, va coordinar i va atendre les demandes de municipis, entitats i particulars que oferien ajuda i recursos per a acolliment, i va fomentar la creació d'una Xarxa de Ciutats Valencianes d'Acolliment.

Aquesta xarxa comptava amb prop de 1.400 places, de les quals prop de 400 eren d'albergs de la xarxa pública valenciana. El departament que dirigeix Mónica Oltra també va habilitar un crèdit de 620.500 euros per a reformes i manteniment de recursos que es disposaren per a acollir a les persones desplaçades pels conflictes bèl·lics.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento