Comunitat Valenciana

Oltra diu que va complir l'obligació d'informar de presumpte abús en el Centre de Segorbe i ara parlarà la justícia

  • La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que el seu departament "va complir amb la seua obligació" de posar en coneixement de la Fiscalia la informació sobre suposats abusos comesos en un Centre de Menors de Segorbe (Castelló). "A partir d'ací ja és la justícia la que ha de parlar", ha asseverat.

Així ho ha manifestat la consellera a preguntes dels mitjans de comunicació sobre la proposta de la Fiscalia Provincial de Castelló -que hui publica 'El Mundo'- d'una pena de fins a tres anys de presó per a un cuidador del centre de menors Nuestra Señora de la Resurrección per un presumpte delicte d'abusos sexuals a una menor tutelada per la Generalitat Valenciana.

Sobre aquest tema, Oltra ha assenyalat que "la Conselleria no valora aquest tipus d'actuacions judicials". "Nosaltres vam posar en coneixement de la Fiscalia tots aquests fets en el moment que es van conéixer, perquè era nostra obligació protegir als xiquets i xiquetes que estaven en aquest centre. A partir d'ací ja és la justícia la que ha de parlar i tots els agents intervinents de la justícia: fiscalia, lletrats i l'òrgan enjudiciador. Ací nosaltres no tenim molt a dir, més enllà d'haver complit de la nostra obligació com a administració i això ara està en l'àmbit judicial".

Quan se li ha plantejat per què el centre no va portar el cas a la justícia, la vicepresidenta ha remarcat que "aquesta és una de les preguntes" que es va fer la Conselleria "i per açò es va obrir una investigació interna perquè els centres tenen l'obligació de comunicar aquestes qüestions" a l'administració.

"I tota persona -ha incidit-, però més una que té al seu càrrec a xiquets i xiquetes, té l'obligació de denunciar quan ha sigut coneixedora d'un possible delicte. En aquest cas el que es fa és acomiadar aquest treballador, pactar una indemnització, però no es va posar en coneixement de la Fiscalia (...) i va ser un dels motius pels quals optem per traslladar-los del centre perquè enteníem que no s'estava donant la protecció ni la diligència correcta en el tracte de xiquets, perquè no es pot tapar una cosa així".

En la mateixa línia, ha argumentat que "una cosa així s'ha de posar en coneixement de la justícia, entre altres coses perquè eixa persona pot despedir-se d'ací però anar a un altre lloc a fer el mateix". "Per tant s'han de depurar les responsabilitats i posar en coneixement de la fiscalia", ha agregat.

"Es va pactar la no indemnització a canvi de no denunciar-ho, i això està tot documentat, he informat a Les Corts. Es va pactar l'acomiadament, la no indemnització a canvi de no denunciar-ho, però això no pot ser, no és una permuta possible, perquè l'obligació de denunciar està. L'acomiadament podia haver sigut disciplinari per aquestes raons, es fa una negociació que no és legítima perquè no es poden negociar eixe tipus de coses", ha dit Oltra.

Finalment, sobre si el centre segueix tancat, Oltra ha recalcat: "Nosaltres no tanquem ni obrim, allò que no fem és enviar xiquets allí. És un centre privat, no és de titularitat nostra, no sé què activitats es duen a terme ací, però per descomptat xiquets i xiquetes no van".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento