Comunitat Valenciana

SPTCV busca "ser clau" en el sector empresarial valencià després de perdre 987 milions en els seus 20 anys d'història

  • El director general de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV), Antonio Rodes, ha assegurat aquest dilluns que la idea és convertir aquesta entitat en "clau" en el sector públic empresarial amb projectes "raonables financerament i que tinguen rendibilitat social i econòmica", després de perdre 987 milions d'euros del seu valor patrimonial al llarg dels 20 anys d'història.
Part del complex de Ciutat de la Llum
Part del complex de Ciutat de la Llum
EUROPA PRESS - Archivo
Part del complex de Ciutat de la Llum

Així ho ha indicat durant una compareixença en la comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts a la qual ha acudit per a donar compte del procés de reestructuració de l'entitat pública i a explicar la trajectòria de la firma pública que ha qualificat com a "erràtica, desmesura i amb descontrol en la seua aposta financera".

"No va haver-hi un fil conductor en les seues accions ni coherència en el seu propòsit ni la seua finalitat", ha puntualitzat per a indicar que la Generalitat "ha posat com a recursos financers en aquesta companyia al llarg de tota la seua història un total de 1.201 milions d'euros".

Ha explicat que d'eixa suma, 576 milions van anar a la constitució de l'immobilitzat i els restants 655 milions a sufragar costos tant de la matriu com a d'empreses filials. D'aquesta manera, ha lamentat que "el 48% dels recursos d'aquesta entitat van anar a inversions tangibles, mentre que el 52% dels recursos van anar a pèrdues".

Davant aquesta situació, ha remarcat que la primera tasca que va dur a terme el nou equip, després del canvi de govern en 2015, va ser rescatar la SPTCV "del corredor de la mort, buscar un sanejament de la situació i dissenyar una nova perspectiva amb projectes més raonables i sostenibles financerament".

Rodes ha puntualitzat que primer es van ajustar els comptes després de descobrir 186,5 milions d'euros d'actius sobrevalorats i "projectes fantasmes" que s'arrossegaven de l'etapa de l'anterior Executiu per a, posteriorment, restablir l'equilibri patrimonial de la firma pública mitjançant l'aportació de socis als fons propis de la SPTCV amb una injecció comptable de 191,2 milions d'euros.

A més, ha remarcat que la Generalitat ha cobrat pràcticament tots els deutes pendents i ha engegat projectes que estaven paralitzats com l'Auditori de Torrevieja. Al seu juí, Terra Mítica, que era "el projecte estrela amb el qual va arribar Eduardo Zaplana a la presidència de la Generalitat, va ser un fiasco impressionant. En la joia es van perdre 81 milions, però en l'embolcall bastants més", ha indicat.

D'aquesta manera, ha detallat que en el curt termini l'estratègia passa per projectes "raonables financerament i que tinguen rendibilitat social i econòmica" que, a més, estiguen alineats amb el canvi de model econòmic i productiu que la Generalitat està impulsant a la Comunitat Valenciana.

Entre ells, està la Volvo o gestionar Ciutat de la Llum en la qual se'n va a engegar el Digital, una iniciativa per a generar un ecosistema econòmic que permeta l'atracció empresarial i crear un node de referència al Sud d'Europa.

Aquest projecte, ha explicat, contempla un primer pla, amb una inversió de 2,5 milions ampliables a un milió més si s'esgota abans del 30 de juny, d'atracció d'empreses per a atraure talent i pel qual es donaran incentius d'un màxim de 40.000 euros a cada empreses que tindrà l'obligació d'establir una sucursal o delegació i contractar a un mínim de tres treballadors.

A més, hi haurà un altre programa de creació d'una societat de gaming, per al qual estan buscant un soci tecnològic perquè la idea és que l'entitat tinga una participació minoritària. Així mateix, hi haurà un pla esdeveniments per a posar en valor el Districte Digital i donar-li dimensió.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento