Okuda fa esclatar de color el Centre del Carme amb un centenar d'obres inspirades en cultura clàssica
Okuda fa esclatar de color el Centre del Carme amb un centenar d'obres inspirades en cultura clàssica CONSORCI DE MUSEUS

L'artista Okuda San Miguel, creador al costat dels mestres fallers Latorre i Sanz de la Falla de l'Ajuntament en 2018, ompli el Centre del Carme de València de color amb l'exposició 'The Multicolored Equilibrium Between Animals and Humans', que reuneix més d'un centenar d'obres, algunes d'elles inèdites, inspirades en la cultura clàssica reinterpretada a través de la seua perspectiva de "surrealisme pop".

La mostra, que ha sigut presentada aquest divendres per l'artista al costat del director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, i el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, estarà oberta al públic des de hui fins al 27 de maig.

Pérez Pont, que ha qualificat a l'artista com a una "figura internacional d'art urbà", ha reivindicat que des del Centre del Carme estan treballant per a "trencar les barreres" que distancien la ciutadania dels llenguatges contemporanis, així com introduir les noves expressions artístiques en l'imaginari col·lectiu.

La mostra, la més extensa de l'artista en un museu a dia de hui i que recorre els últims nou anys de la carrera artística d'Okuda,

compta amb més d'un centenar de peces procedents tant del seu fons de catàleg com de diferents exposicions, museus o col·leccions privades, ocupa 600 metres quadrats de la Sala Ferreres i la seua amplitud permet Okuda mostrar la que ha sigut la seua evolució com a creador i també experimentar amb les possibilitats del propi espai que l'allotja.

"Les formes geomètriques i coloristes d'Okuda dialoguen i es fonen amb la singular arquitectura de l'espai i ho cobreixen d'una nova pell de més de 600 metres quadrats", ha indicat Pérez Pont.

L'artista, per la seua banda, ha assegurat que se'n va a portar València en el seu "cor", ja que es tracta de l'exposició en museu més gran que ha fet fins hui, a més de la peça en 3D més gran -la Falla de l'Ajuntament-.

PECES MAI EXPOSADES

'The Multicolored Equilibrium Between Animals and Humans' combina tant formats tradicionals, com llenços, vidrieres, escultures o fotografia, algunes d'elles mai abans exposades; com a sorpreses en forma de caixes de llum, 'mappings' o 'drippings', a més d'una mostra gràfica sobre el procés de creació de la Falla de l'Ajuntament, una rèplica del ninot creat per a l'ocasió o una sala dedicada al festival 'Burning Man'.

Entre les escultures, destaca 'Kaos Star', una colorida estrela de 400 quilos que presideix la mostra i que és l'escultura més gran presentada en l'exposició, que està acompanyada per una caixa de llum.

"Les obres més antigues donen sentit a les més noves", ha explicat Okuda, que pretén que els assistents viatgen des dels seus inicis orgànics fins a la posterior i gradual introducció de formes geomètriques, o des d'un surrealisme de cort més clàssic, dominat pels cossos grisos -"l'analògic"-, cap a una geometria multicolor en la qual cobren presència les formes animals -"el digital"-.

A través de les nou estades del Centre del Carme, Okuda, que es defineix com un artista de "surrealisme pop" -una mescla entre surrealisme i pop art-, mostra els seus inicis com a grafiter, explora i experimenta amb la tecnologia, combina el carrer i l'estudi en els murals i tracta de posar "al mateix nivell" a animals i éssers humans.

Així mateix, busca traslladar el carrer al museu amb un mural en les parets de la sala, sempre amb un llenguatge "únic i molt característic, que agrada a tots", ha assegurat el seu equip Ink and Movement.

OKUDA ES "PUJA A LA GRUA"

Okuda serà un dels quals dissabte es "puge a la grua" per a pintar algunes de les parts de la Falla de l'Ajuntament, que es plantarà hui, juntament amb una representació del món faller, components del Junta Central Fallera (JCF), la Cort d'Honor i altres personalitats de la cultura i la festa, que tindran l'"oportunitat" de col·laborar en eixa pintada de la falla, segons ha explicat Fuset.

Per açò, l'artista ha animat els valencians al fet que els ajuden a pintar d'un determinat color la part de baix de la Falla de l'Ajuntament, formada per quadrats, sempre "amb orde".

En aquest sentit, Okuda s'ha mostrat amb "moltíssimes ganes" de viure la festa, ja que es tracta de la peça en 3D més gran que exposa en l'espai públic.

Consulta aquí más noticias de València.