Comunitat Valenciana

El Consell demana la seua adhesió al FLA de 2018 però insisteix a reclamar al Govern central la reforma del finançament

  • El ple del Consell ha aprovat aquest divendres l'acord pel qual la Comunitat Valenciana sol·licita l'adhesió al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) de 2018, mentre reivindica al Govern central que "complisca la seua promesa" i reforme el model de finançament autonòmic.

La vicepresidenta, Mónica Oltra, ha explicat que l'Executiu valencià recorre a aquest mecanisme "obligat" per l'infrafinançament i ha criticat que el Govern d'Espanya canvia als valencians "drets per préstecs" que després cal retornar amb interessos.

Des de 2012, ha dit, la Generalitat ha abonat 1.951 milions en interessos, uns diners que tindria si hi haguera hagut un sistema de finançament just. "A nosaltres ens costa diners poder garantir els drets dels ciutadans", ha indicat, per a agregar que estan "farts de ser sempre menys que ningú".

Així mateix, el Govern valencià insisteix que ha d'establir-se un mecanisme de compensació del deute generat per l'infrafinançament històric que pateix la Comunitat Valenciana.

El Reial decret Llei 17/2014 estableix que les comunitats autònomes han d'adoptar un acord dels seus respectius governs en el qual conste la seua voluntat d'adhesió o permanència al Fons de Liquiditat Autonòmica i el compromís de complir amb la normativa, els acords que es deriven i el programa que resulte de la seua aplicació.

L'acord aprovat també autoritzar al conseller d'Hisenda i Model Econòmic per a adoptar les mesures i actuacions necessàries, i es faculta i delega a l'Institut Valencià de Finances (IVF) perquè realitze totes les actuacions i gestions necessàries per a subscriure els préstecs bilaterals que permeten la disposició dels fons.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento