Comunitat Valenciana

Puig defèn que "després d'anys d'abandó" s'ha posat la justícia en l'agenda política amb un pressupost "històric"

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defès aquest dijous que "després d'anys d'abandó" el Govern del Botànic ha posat la justícia "en l'agenda política" i l'ha dotat d'un pressupost "històric" de 331,5 milions d'euros. I és que segons ha assegurat, per al Consell és "indispensable garantir l'accés de la ciutadania a una justícia eficient i en igualtat de condicions".

Puig s'ha pronunciat en aquests termes durant el ple dels Corts, a preguntes de la portaveu de Ciutadans (Cs), Mari Carmen Sánchez, sobre l'estat de la justícia a la Comunitat Valenciana

Segons el cap del Consell aquests dos anys i mig s'ha "avançat significativament" en aquesta matèria i estan "raonablement satisfets" donat que quan al principi de la legislatura, quan van accedir a la Generalitat van trobar "una justícia abandonada, desatesa per un govern que li dedicava uns recursos molt insuficients i allunyada dels ciutadans, en particular dels aquells grups socials més desfavorits".

Enfront d'aquesta situació, el Consell ha emprès iniciatives com la millora de la dotació pressupostària, de manera que en 2018 el pressupost serà un 22% superior al de 2015 i es destinaran 331,5 milions d'euros a Justícia, "la xifra més alta que mai hem tingut", ha remarcat.

Així mateix, ha recordat que s'ha augmentat el nombre jutjats i en 2018 s'engegaran 14 nous òrgans judicials a la Comunitat, "inclosos aquells als quals va renunciar l'anterior govern"; que els plans de reforç de personal s'ha incrementat un 195% des de 2015; que s'han renovat 6.400 equips informàtics de l'administració de justícia, i que el pla d'infraestructures actuarà sobre el 65% dels edificis judicials, amb una inversió de 170 milions d'euros.

De la mateixa manera, ha destacat que s'ha engegat un nou sistema de justícia gratuïta que amplia el seu ventall protector a grups i col·lectius socials necessitats de suport institucional, mitjançant una normativa moderna, avançada i una dotació pressupostària "històrica". "Els 38,5 milions d'euros que destinarem enguany no només suposen un augment del 75,5% respecte al 2015 sinó que la més elevat en la història de la Comunitat", ha incidit.

L'objectiu és "clar", ha continuat: "volem garantir l'accés a la justícia i la igualtat d'oportunitats". A més des de l'1 febrer, la Comunitat Valenciana és la primera autonomia que a les víctimes de delicte una assistència integral, 22 oficines de la Generalitat en les quals ja treballen 53 professionals que ofereixen suport especialitzat a víctimes de qualsevol delicte, amb especial atenció a les víctimes de violència de gènere. "És la xarxa d'assistència a les víctimes de delicte més gran és Espanya", ha remarcat i al llarg d'enguany creixerà,

D'aquesta manera, Puig ha posat l'accent que "després de molts anys d'abandó hem posat justícia en l'agenda política del Consell perquè sense justícia tampoc hi ha democràcia", ha sentenciat. A la Comunitat Valenciana "estem construint una justícia al costat dels ciutadans", ha dit.

No obstant açò, ha reclamat a la síndica que Cs que ara que s'estan pactant els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), la seua formació "s'acorde també de la justícia i el finançament just per a la Comunitat Valenciana" que és la "causa més justa, la causa de la igualtat".

CS POSA UN "SUSPENS" Al CONSELL EN JUSTÍCIA

Per la seua banda, la síndica de Cs, Mari Carmen Sánchez, ha enlletgit Puig que continua havent-hi una sèrie de necessitats que estarien resultes si hagueren "una millor gestió o una gestió", ha ironitzat. En aquest sentit s'ha referit a "falta de personal, deficients infraestructures, falta de mitjans" i al fet que hi ha seus judicials "que no compleixen amb accessibilitat per a persones amb discapacitat".

En aquesta línia, ha posat l'accent en l'"endarreriment tecnològic" de l'administració de justícia i ha comentat que a la Comunitat Valenciana "la idea modernització és que lletrats i els procuradors porten pen de casa".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento