Comunitat Valenciana

La UPV lidera un projecte per a recuperar varietats tradicionals de meló i meló d'Alger adaptant-les al cultiu ecològic

  • Investigadores de la Universitat Politècnica de València (UPV) lideren un projecte dirigit a recuperar varietats tradicionals de meló, meló d'Alger, carabassí i carabassa adaptant-les al cultiu ecològic, informa la institució acadèmica.

Els cultius pertanyents a la família de les Cucurbitàcies, com el meló, el meló d'Alger, el carabassí i la carabassa, tenen una gran importància econòmica i rellevància social a nivell nacional i local. De fet, Espanya és el primer productor i exportador europeu. La gran majoria de la producció d'aquestes fruites i hortalisses es realitza en sistemes convencionals de cultiu.

Ara, un equip de la Politècnica, liderat per la investigadora de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana, Belén Picó, treballa en un projecte Prometeo finançat per la Generalitat Valenciana per a obtindre noves cucurbitàcies adaptades a la producció ecològica, recuperant varietats tradicionals el cultiu de les quals s'ha perdut amb el pas dels anys.

Segons apunta Belen Picó, hui existeix una demanda generalitzada de productes més naturals, amb més aroma, més sabor i menys contaminants. En el sector de les fruites i hortalisses aquesta demanda és ja una necessitat, que va associada no només a la millor qualitat i menor toxicitat dels productes, sinó també al menor impacte ambiental de l'activitat agrícola que s'utilitza per a produir-los. "Es necessiten varietats adaptades a una agricultura en la qual es reduïsquen el nivell d'abonaments, pesticides i l'ús d'aigua, limitant la contaminació i desgast d'aigües i sòls", afig l'especialista a través d'un comunicat.

Així, en el marc d'aquest projecte, l'equip de la UPV treballa en la selecció de varietats tradicionals i el desenvolupament d'altres noves adaptades a la producció ecològica. Aquestes varietats tradicionals destaquen per la seua qualitat i adaptació a diferents tipus d'estrés abiòtic (hídric, salí, associat a temperatures extremes), encara que han de ser millorades per la seua resistència a diferents tipus d'estrés biòtic (viral, fúngic, etc..), la incidència del qual i severitat s'està incrementant en el marc actual del canvi climàtic global.

FACTORS GENÈTICS

"L'abordatge interdisciplinari permetrà accelerar i fer més eficient aquesta selecció, així com aprofundir en els factors genètics que condicionen l'adaptació de les varietats tradicionals als sistemes de producció ecològica. D'aquesta forma, es pretén impulsar a la Comunitat Valenciana, i també a nivell nacional i internacional, la transició al cultiu ecològic d'espècies hortícoles pertanyents a la família de les cucurbitàcies", afig María José Díez Niclós, directora del Banc de Germoplasma del COMAV-UPV i experta en la biodiversitat d'aquesta família de cultius.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento