Comunitat Valenciana

El Consell aprova personar-se en la causa que investiga contractes en la visita del Papa per a "posar llum en la foscor"

  • El Consell ha autoritzat l'exercici de les accions penals i civils necessàries per a defendre els drets de la Generalitat Valenciana en a les diligències prèvies que se segueixen en el Jutjat d'Instrucció número 5 de València sobre els contractes realitzats per la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, constituïda en ocasió de la visita del Papa a València en 2006. L'objectiu és "posar llum en la foscor" i esbrinar quant diners es van gastar mitjançant contractes presumptament "il·legals" i recuperar els diners.
Oltra en la roda de premsa posterior al ple
Oltra en la roda de premsa posterior al ple
GENERALITAT
Oltra en la roda de premsa posterior al ple

Així ho ha explicat la vicepresidenta Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple, en la qual ha ressaltat que "algunes persones van donar una altra connotació a la trobada, una connotació gens edificant, almenys per al poble valencià, de saqueig a les arques públiques" perquè "es referien a un altre tipus de famílies".

Per açò, la Generalitat es personarà en el procediment per a poder recuperar "tots els diners que es van desviar i del que els valencians han sigut indegudament privats".

La Fundació es va crear al gener de 2005 i van ser fundadors la Generalitat, l'Ajuntament de València, la Diputació Provincial de València i l'Arquebisbat de València, i es va extingir l'any 2014. Durant els seus anys d'existència la Generalitat va assumir diverses despeses de la mateixa, a més de realitzar aportacions per a cancel·lar deutes pendents de pagaments durant el procés de liquidació, ha indicat.

Un informe d'auditoria de la Intervenció de la Generalitat de gener de 2016 va posar de manifest diverses irregularitats que podrien suposar vulneracions de la legislació de contractes del sector públic, de la Llei de subvencions i de la Llei de fundacions.

Oltra ha recalcat que la investigació "afecta la pràctica totalitat de les consellerias de l'anterior govern del PP" i empreses públiques com Vaersa o Cacsa, i "el seu abast econòmic pot ser de gran importància". Segons ha dit, la visita del Papa "va costar 22,2 milions d'euros" i a principis de 2010 la fundació "acumulava pèrdues de quasi 7 milions".

Ha recordat que es van pagar 3,1 milions per al lloguer d'urinaris, 1,5 milions per a la construcció de l'altar-escenari o 1,7 milions en allotjament per als assistents pertanyents a la Cúria eclesiàstica.

"No només la Generalitat es va veure obligada a fer aportacions per a extingir els deutes generats, sinó que diferents empreses públiques com Cacsa o Canal 9, entre d'altres, i diferents conselleries van pagar les despeses de la visita, la qual cosa elevaria substancialment la xifra total".

Per açò, amb la personació es vol "posar llum en la foscor d'aquests nombres i esbrinar quantes despeses es van fer mitjançant contractes presumptament il·legals que suposaven una lesió patrimonial a la Generalitat i poder recuperar els diners per a les arques públiques", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento