Comunitat Valenciana

La llei LGTBI valenciana prohibirà les teràpies per a canviar l'orientació sexual

  • Aquests programes es consideraran infraccions "molt greus", i comportaran sancions de fins a 45.000 euros.
  • En l'àmbit educatiu, es portaran a terme accions per a previndre i intervindre davant casos d'assetjament.
  • És la primera vegada que es regulen per llei els drets d'aquest col·lectiu a la Comunitat Valenciana.
Presentació de la nova Llei LGTBI de la Generalitat Valenciana
Presentació de la nova Llei LGTBI de la Generalitat Valenciana
GVA
Presentació de la nova Llei LGTBI de la Generalitat Valenciana

La llei LGTBI que està preparant la Generalitat Valenciana prohibirà l'ús de "mètodes, programes o teràpies d'aversió" destinats a modificar l'orientació sexual, identitat o expressió de gènere de les persones, i establirà que aquests actes puguen arribar a considerar-se com una infracció "molt greu", la qual cosa pot portar aparellat sancions de fins el 45.000 euros.

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, aquesta normativa -el nom de la qual serà Llei valenciana per a la Igualtat de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals- buscarà garantir "la igualtat real i efectiva de totes les persones amb independència de la seua orientació sexual, identitat o expressió de gènere".

Així ho ha defés el secretari autonòmic d'Igualtat, Alberto Ibáñez, en la presentació de l'esborrany de l'avantprojecte de llei, que per primera vegada a la Comunitat Valenciana regula els drets d'aquest col·lectiu, i que constituirà un instrument per a "previndre agressions i corregir i eradicar qualsevol discriminació per qüestions d'orientació sexual o identitat de gènere".

La norma, ha indicat Ibáñez, prestarà "una atenció integral" a les persones víctimes de violència per LGTBIfòbia, per al que estableix l'elaboració d'un protocol específic i es crearà un servei públic d'assessorament i suport per a aquestes persones, que serà extensiu també als seus familiars i reunits.

Així mateix, la norma també estableix que els municipis de més de 100.000 habitants hauran de comptar amb grups especialitzats en la prevenció dels delictes d'odi, dins dels cossos de la policia local.

Atenció sanitària

Pel que fa al sistema sanitari públic, la llei arreplega que es promourà la realització de programes i protocols específics per a aquest col·lectiu, que donen resposta a les necessitats pròpies i en particular a la salut sexual i reproductiva de les persones LGTBI.

De la mateixa manera, la llei inclou la garantia de l'accés a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública a totes les persones amb capacitat gestant o les seues parelles en condicions d'igualtat.

A més, es garantirà una atenció psicosocial integral i adequada a les necessitats mèdiques, psicològiques, jurídiques, socials, laborals i culturals d'aquestes persones. Existiran unitats de referència específica, i s'elaborarà un itinerari individual d'atenció sanitària integral.

Accions en l`'àmbit educatiu i familiar

Respecte a les accions previstes en la llei en l'àmbit educatiu, Ibáñez ha assenyalat que s'incorpora el tractament de la diversitat sexual, familiar, de gènere i del desenvolupament sexual en la normativa reguladora del sistema educatiu.

Així, entre altres accions s'inclourà en els currículums reglats continguts referents a aquestes qüestions i els protocols de prevenció, acompanyament i intervenció davant casos d'assetjament o violència en l'àmbit educatiu que inclouran qüestions específiques quan siguen per causa de LGTBIfòbia.

Quant a les famílies LGTBI, la llei també protegirà als fills i filles així com les xiquetes i xiquets en acolliment per persones del col·lectiu LGTBI, per a evitar les situacions de discriminació que puguen patir per aquest fet.

Per açò s'establiran mesures de suport específiques a xiquetes, xiquets, adolescents i joves LGTBI i es considerarà violència familiar aquella que patisquen pel fet de pertànyer a aquest col·lectiu en aquest àmbit.

Consell Valencià LGTBI i Espai de la Memòria LGTBI

Entre les novetats de la norma, també es troba la creació del Consell Valencià LGTBI, que vetlarà pel desenvolupament de la llei i realitzarà el seu seguiment i evolució. Es tracta d'un espai de participació ciutadana de caràcter consultiu, i en el qual estaran presents tant les administracions competents com associacions, organitzacions sindicals i persones expertes.

Així mateix, es constitueix l'Espai de la Memòria LGTBI, que albergarà arxius, registres i documents de la història de repressió que ha viscut aquest col·lectiu, i on es recorde a les persones LGTBI que van ser perseguides, torturades i assassinades.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento