Comunitat Valenciana

Prop de 100.000 edificis de la Comunitat Valenciana tenen més de 50 anys

  • Solament el 8% dels immobles de la Comunitat compta amb l'informe d'avaluació obligatori. 
  • Arquitectes tècnics, administradors de finques i enginyers uneixen les seues propostes contra la degradació. 
  • Defensen la mediació per a la resolució de conflictes en les comunitats de veïns de la ciutat.
Barrio de El Cabanyal
Barrio de El Cabanyal
EUROPA PRESS
Barrio de El Cabanyal

Prop de 100.000 edificis d'habitatges de la Comunitat Valenciana tenen més de 50 anys d'antiguitat, però solament 8.000 disposen de l'informe obligatori que acredita el seu estat i l'ordre de prioritat de les actuacions necessàries.

El coneixement del seu estat és fonamental per a la seguretat de les persones que ho habiten, però també és un dret dels propietaris que permet establir l'ordre de prioritat de les actuacions de rehabilitació, renovació o adequació als requisits d'accessibilitat i eficiència energètica de l'edifici i les seues instal·lacions.

Tota aquesta informació es plasma en el IEE (Informe d'Avaluació de l'Edifici), l'anomenada ITV de les finques, un document obligatori per als immobles de més de mig segle. De la mateixa manera, les instal·lacions de baixa tensió i contra incendis han d'adequar-se als reglaments corresponents, així com els seus ascensors, sobre els quals s'ha d'efectuar un manteniment preventiu i correctiu adequat a l'evolució de la normativa.

Arquitectes tècnics, administradors de finques i enginyers tècnics industrials, tres col·lectius professionals van abordar en una jornada celebrada divendres passat en l'Ateneu de València les possibles solucions per a millorar el manteniment del parc d'habitatges existents en la ciutat. Un dels aspectes específics que es va analitzar va ser el correcte manteniment dels ascensors mitjançant revisions periòdiques.

Segons va explicar Luis Ballesteros, enginyer tècnic amb dècades d'experiència en manteniment d'elevadors, «tenint al dia les revisions de l'ascensor és quasi impossible que ocòrrega un accident». A Espanya hi ha hagut quatre en els últims nou mesos, tres d'ells amb resultat mortal. «En dos, fou el propi operari qui va cometre l'error mortal. En els altres dos casos, es va descobrir que hi havia vicis ocults indetectables en una revisió convencional», va desvetlar.

«Planificar un correcte manteniment»

El president del Col·legi Oficial d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de València, Vicente Terol, va subratllar el «desconeixement sobre l'estat general dels nostres edificis», que en la seua opinió suposa «un risc que, per evitable, no hauria d'assumir-se» per part dels propietaris ni de les administracions.

Per la seua banda, la degana del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Industrials i de Grau, Angélica Gómez, ha destacat «la importància de mantenir un edifici en bones condicions, de la mateixa manera que fem amb el nostre habitatge particular».

Els enginyers tècnics industrials «som els encarregats de revisar la instal·lació elèctrica, el correcte funcionament dels ascensors o del sistema antiincendis dels edificis, punts molt delicats dels quals depèn en bona mesura la seguretat de les persones».

A més, va recordar que és fonamental «planificar un correcte manteniment perquè les instal·lacions estiguen operatives i no es vagen acumulant actuacions pendents, la qual cosa suposa una degradació progressiva dels immobles». Per a Gómez, «és preocupant que hi haja un gran nombre d'edificis de més de 50 anys sense passar la revisió obligatòria de les seues instal·lacions» i es va preguntar què passaria «si un 90% dels vehicles de més de cinc anys circularen per les carreteres espanyoles sense haver passat la ITV».

La directora general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, va obrir la jornada destacant la importància del IEE com a instrument eficaç per al manteniment preventiu i la conservació de l'immoble i va anunciar el seu foment tant amb la convocatòria d'ajudes com amb l'aprovació d'un decret per a crear un registre autonòmic d'aquests informes que permetrà efectuar a les administracions un seguiment i control sobre el compliment d'aquesta obligació legal.

Una aposta per la mediació 

Virginia Madrid i Emilia Picazo, administradores de finques col·legiades i mediadores, van posar en valor la mediació com un «suport per a la ciutadania i per a l'administrador de finques» que, davant un conflicte entre propietaris d'una mateixa comunitat, recorre a un expert perquè actue de manera imparcial, facilitant a les parts en conflicte un espai de diàleg i de gestió de conflicte de forma professional i neutral. Amb açò «es facilita que ells mateixos aconseguisquen una solució adequada i satisfactòria per a totes les parts», van destacar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento