Comunitat Valenciana

Una exjefa de l'IVAM atribueix als directors d'àrea les propostes dels contractes qüestionats per Intervenció

  • Una exjefa de gestió administrativa de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ha atribuït als diferents directors d'àrea del centre les propostes dels contractes que han sigut qüestionats per la Intervenció General de la Generalitat Valenciana, entre ells, relacionats amb catàlegs i altres obres.
Ciscar a l'eixida dels jutjats
Ciscar a l'eixida dels jutjats
EUROPA PRESS
Ciscar a l'eixida dels jutjats

Aquesta exresponsable, que va estar en l'IVAM fins a l'any 2013, ha declarat en qualitat de testimoni en el Jutjat d'Instrucció número 21 de València que investiga presumptes irregularitats en la gestió del centre en l'època en la qual estava dirigit per Consuelo Ciscar.

Durant el seu testimoniatge, que s'ha perllongat durant cinc hores, ha repassat un a un els contractes investigats en aquest procediment i en els quals figurava la seua firma. Ha reconegut que aquests documents passaven per ella però ha insistit que li venien proposats pels directors d'àrea.

La testimoni ha indicat que en eixos moments considerava que tot estava bé i ha assegurat que no va veure res rar. D'altra banda, preguntada pels viatges d'exdirectius i treballadors del centre, ha afirmat que aquest tema no depenia d'ella i també s'ha desvinculat de l'adquisició d'obres d'art del museu.

El jutjat manté en aquesta causa com investigats Ciscar; el seu fill, Rafael Blasco, conegut com 'Rablaci'; els que foren sotsdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM; i l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez.

Així mateix, figuren com investigats en aquesta causa una extreballadora de la SGAE en la Xina i representant de la Xangai International Culture Association (SICA) i el seu marit, així com un fotògraf, tots ells per suposadament utilitzar recursos del museu per a promocionar la carrera artística de 'Rablaci'.

En aquesta causa s'investiga si Consuelo Ciscar va utilitzar a quatre treballadors del museu per a promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista -el seu pare és l'exconseller de Solidaritat Rafael Blasco, a la presó per un frau de subvencions al Tercer Món-. Segons un informe policial, aquestes persones funcionaven a manera d'una "estructura piramidal organitzada". Es tracta de Norberto Martínez; María Ángeles Valiente, Jorge García; i Raquel Gutiérrez.

Cadascuna d'aquestes persones "tenia una funció i jerarquia ben definides, sent les seues accions reiterades en el temps a mesura que s'organitzava una nova exposició en l'estranger". Davant aquests fets, entre els anys 2008 i 2011, Ciscar "hauria dirigit a aquest grup organitzat de persones que, a l'empara de l'IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill", manté el mateix text.

Per la seua banda, 'Rablaci', segons estima la Policia, era "coneixedor" que personal de l'IVAM, als ordes de la seua mare, participava "activament" en la gestió i elaboració de les seues exposicions en l'estranger així com del seu currículum vitae.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento