Bonig, sobre el canvi del model de finançament: "Puig ha perdut una oportunitat perquè ha trencat el consens polític"
Bonig, sobre el canvi del model de finançament: "Puig ha perdut una oportunitat perquè ha trencat el consens polític" I.CABALLER/CORTS VALENCIANES

Així ho ha expressat en els passadissos de les Corts després de la sessió de control al president, qui ha defès que el Consell "seguirà lluitant" per la condonació del deute. Bonig creu que Puig "va malgastar una oportunitat d'or" quan li va brindar el suport del PPCV per a canviar el model de finançament.

Bonig ha relacionat aquesta postura amb l'esmena que el grup popular en el Congrés presenta aquest dijous, que crida a "donar un impuls definitiu" a la renovació del repartiment de fons, sota els principis de "solidaritat, equitat, transparència i garantia d'accés", entre d'altres. Els 'populars' volen que en aquest sistema s'integren els recursos que el Govern transfereix a les comunitats autònomes.

La líder del PPCV ha recolzat aquesta proposta perquè la condonació del deute "no siga un obstacle per a la reforma del model de finançament" i s'aborde en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), arbitrant els mecanismes amb el Ministeri d'Hisenda. Al seu juí, "s'haurà de negociar ficar en el nou model les injustícies de l'anterior".

Mentrestant, ha lamentat que "dóna la sensació de que la condonació del deute és per a dilatar el canvi del model", una cosa en el que ha subratllat que coincideix amb la presidenta de la Junta d'Andalusia, la socialista Susana Díaz.

Bonig ha reiterat així que Puig "hauria d'haver format un front comú amb les comunitats pitjor finançades i un altre de no confrontació amb les millor finançades". "No anem a permetre que el deute aconseguisca enfrontar a la Comunitat amb la resta quan hi havia un consens polític, social i empresarial per a canviar el model de finançament", ha emfatitzat, per a advertir que "ens quedem sols".

Mentre "Rajoy està venint a la Comunitat anunciant inversions", s'ha preguntat "què nassos" fan PSOE i Compromís i què deien quan "Zapatero va aprovar el model que tenia com a objectiu beneficiar als independentistes catalans". I ha afegit: "Què està fent (Pedro) Sánchez?".

Per a la líder dels 'populars' valencians, aquesta qüestió pareix un "totum revolutum" en el qual "al mig està Compromís, que li interessa que no hi haja un canvi de model perquè se li acabarien totes les excuses". "A part de plorar, que comencen a gestionar alguna cosa", ha reivindicat.

REBUIG A UNA MOCIÓ DE COMPROMÍS

D'altra banda, la 'popular' ha explicat que el PP s'ha abstingut aquest dijous en la cambra baixa a una moció de Compromís també en matèria de finançament "donant-li canya" al PP, per la qual cosa ha instat la coalició al fet que s'aclarisca quin model vol.

El síndic de la coalició, Fran Ferri, ha negat després aquesta afirmació i ha denunciat que "Bonig ha tornat a mentir", doncs la proposta de Compromís, segons ell, "en cap moment es fica amb el PP, només fa un relat dels fets". Ha reiterat que després del deute estan els valencians i que, si s'aplicara la condonació, la Generalitat disposaria de 2.600 milions més.

Consulta aquí más noticias de València.