Comunitat Valenciana

Puig rebutja respondre a "insults la intel·ligència" com els de Feijóo pel finançament i demana "menys lliçons"

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha rebutjat aquest dijous respondre les "aberracions i insults a la intel·ligència com les quals va fer el president de Galícia", Alberto Núñez Feijóo, per la seua postura en la qüestió del finançament autonòmic i ha garantit que la Comunitat Valenciana "seguirà lluitant" per la condonació del deute històric. "Menys lliçons", ha demanat durant la seua intervenció en la sessió de control de les Corts.
Puig en imatge d'arxiu
Puig en imatge d'arxiu
Europa Press
Puig en imatge d'arxiu

Puig també ha censurat la "contaminació profunda" de les institucions, en dirimir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aquesta qüestió en un esmorzar de treball en la seu del Partit Popular i ha insistit que el Consell mantindrà la seua postura de "diàleg i no confrontació entre comunitats autònomes" per a aconseguir un nou model de finançament, i que ho farà "des de les institucions", com va fer la passada jornada en el Senat.

Aquesta reivindicació arriba després que tant el president de la Xunta de Galícia (PP) com els de Castella i Lleó (Juan Vicente Herrera, PP), Aragó (Javier Lambán, PSOE) i Astúries (Javier Fernández, PSOE) hagen segellat aquesta setmana una declaració institucional per a urgir el Govern central un nou model de finançament basat en el "consens multilateral".

Per a Puig, el problema i un "error greu" és plantejar el canvi del finançament com una "confrontació" entre comunitats autònomes, menys encara en l'actual debat territorial "conflictiu en alguns moments". Per tant, ha instat el Congrés a "complir la Constitució que ara s'incompleix" i a comparéixer en la comissió territorial del Senat que "porta un any sense reunir-se perquè el PP l'està bloquejant".

Ha il·lustrat la situació de la Comunitat Valenciana comparant-la amb la de Galícia: "Si tinguérem el finançament de Galícia tindríem 19.000 milions d'euros de deute i si Galícia tinguera la de la Comunitat Valenciana tindria 45.000 milions".

Preguntat pel síndic de Compromís, Fran Ferri, per com valora que Montoro haja descartat la compensació del deute històric valenciana davant els càrrecs autonòmics 'populars', el també líder del PSPV ha lamentat que la posició del ministre s'ha plasmat "fa escassos minuts" en el Congrés, amb la votació d'una declaració que "ací -en les Corts- es va aprovar per unanimitat i PP i Ciutadans s'han abstingut". "No hi ha més preguntes, és el que hi ha", ha asseverat.

Es tracta d'una mostra "evident", al seu juí, que "fa temps hi ha hagut eixa contaminació de la partidització en les institucions". No veu "raonable" que el titular d'Hisenda "definisca la seua posició política i diga el que va a fer en la seu d'un partit polític", com tampoc entén que "Feijóo diga al matí que ha dit això i a la vesprada, en una ràdio, Montoro diga el contrari".

Puig ha advertit que és alguna cosa que "hem patit des de fa molts anys", una "contaminació profunda" de les institucions que veu com una roïna dinàmica que els fa perdre credibilitat. Per contra, ha defès que no es relacione a la Comunitat Valenciana amb els "incomplidors", perquè "hi ha qui va desbaratar els recursos públics" i considera que no és una cosa que haja de pagar el Consell: "Ho han de pagar ells".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento