Comunitat Valenciana

Oltra destaca que la nova llei d'infància i adolescència "atorga a xiquets i xiquetes ciutadania de ple dret"

  • La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat aquest dijous que la nova Llei d'Infància i Adolescència atorga als xiquets i xiquetes la consideració de ciutadans i ciutadanes "de ple dret" i impulsa la seua participació en la vida pública i la promoció dels seus drets.

Oltra ha fet aquestes declaracions durant la presentació de l'esborrany de la llei davant més de mig miler de representants d'entitats representatives del sector de la infància, de les diferents administracions d'àmbit autonòmic i de prop d'un centenar de xiquets dels diferents consells de la infància de la Comunitat Valenciana, ha informat la Generalitat en un comunicat.

L'esborrany, ha explicat, implica un canvi de paradigma que implica "deixar de considerar als xiquets i xiquetes com a objectes de protecció per a passar a reconéixer-los com a subjectes de dret". Ha apuntat com a principis rectors de la norma l'equitat i l'apoderament dels xiquets, xiquetes i adolescents en l'exercici dels seus drets, per al que se'ls reconeix per primera vegada com a "ciutadania activa i de ple dret en tots els àmbits de les esferes públiques i privades".

De fet, s'elimina el límit d'edat perquè s'escolte l'opinió dels xiquets abans de donar el consentiment informat en els tractaments mèdics o es fixa l'obligació dels pares, mares o tutors a escoltar i respectar les seues opinions "en referència a la llibertat d'ideologia, consciència o religió".

Així mateix, es reconeix per primera vegada el dret a la identitat i a l'expressió de gènere i en l'esfera pública es garanteix que les administracions hauran de consultar l'opinió de la infància i l'adolescència en aspectes que els afecten com les polítiques d'oci educatiu o el disseny urbà dels municipis, adaptant les consultes públiques perquè puguen participar.

La vicepresidenta ha explicat que aquesta llei també pretén fer un pas més en la lluita contra la desigualtat i estableix que en la concessió d'ajudes destinades a la infància, es tindrà en compte la situació de la persona menor d'edat a la qual va dirigida.

L'esborrany també estableix l'accés a l'oci educatiu com un dret perquè "només s'és xiquet una vegada en la vida" i s'estableix que durant l'Educació Primària "es procurarà que les activitats d'aprenentatge programades puguen fer-se dins de la jornada lectiva, de manera que l'excés de deures no reduïsca el temps de joc".

Una altra de les novetats de la norma, ha afirmat, és que el focus es trasllada de previndre el maltractament a promoure "el bon tracte i els afectes", per al que s'inclouen mesures trasversales com a programes d'orientació familiar per a la corresponsabilitat, coparentalitat positiva, promoció d'horaris i condicions laborals compatibles amb la criança, foment de les competències parentals i educació emocional en les aules, entre d'altres.

En l'àmbit de la protecció s'obri la possibilitat que la Generalitat es persone com a acusació popular en els casos de violència greu contra les persones menors d'edat, i en els casos d'agressió masclista o violència intrafamiliar, el Consell impulsarà que siga l'agressor i no la víctima la que abandone el domicili familiar.

APOSTA PER LA DESINSTITUCIONALITZACIÓ

La vicepresidenta ha destacat que una de les demandes més repetides entre les propostes fetes pels consells d'infància és el dret de qualsevol xiquet o xiqueta a viure en família, i ha assenyalat que en sintonia amb aquesta proposta la llei estableix l'acolliment familiar com la mesura preferent de protecció en qualsevol cas.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento