Comunitat Valenciana

Aprovat l'acord sobre horaris comercials amb l'abstenció del PP, Podem i Cs

  • Estableix l'obertura de 38 festius en les cinc Zones de Gran Afluència Turística de València.
  • La resta de municipis que manquen de Zones de Gran Afluència Turística podran obrir fins a onze festius.
  • El PP critica que s'haja aprovat "negant als partits, ciutadans i grups la possibilitat de presentar esmenes".
Rebaixes, comerç, compres.
Rebaixes, comerç, compres.
EUROPA PRESS
Rebaixes, comerç, compres.

El ple de les Corts d'aquest dimecres ha aprovat, amb els vots a favor de PSPV, Compromís i l'abstenció de Podem, Cs i el PP -que ha rebutjat la forma de tramitació per lectura única del text- modificar la llei de comerç de la Comunitat Valenciana per a incloure l'acord sobre horaris comercials aconseguit al desembre en l'Observatori de Comerç, pel qual s'estableixen els festius en els quals els comerços podran obrir les seues portes en els diferents municipis de la Comunitat Valenciana.

En concret, aquest pacte estableix l'obertura de 38 festius en les cinc Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT) de València i en la totalitat de la ciutat d'Alacant, en el període comprés entre el Diumenge de Rams i el diumenge posterior al Dilluns de Pasqua i entre el 15 de juny i el 5 de gener. No obstant açò, hi haurà excepcions i el 24 de juny els comerços no obriran a Alacant com tampoc ho faran el 19 de març i el 15 d'agost a València.

En canvi, podran obrir 40 dies en el mateix període -en Setmana Santa i entre el 15 de juny i el 5 de gener- les localitats que tenen una ZGAT tot l'any com són Finestrat, Torrevieja, L'Alfàs del Pi, Benissa, Orihuela costa i Pilar de la Horadada costa (a Alacant) i Alboraig a València, mentre que ho faran 28 dies en Setmana santa i entre el 15 de juny i 15 de setembre les localitats que tenen declarada una ZGAT parcial com són Altea, Benidorm, Benicàssim, Santa Pola, Segorbe, Ondara o Calp, entre d'altres.

La resta de municipis de la Comunitat Valenciana que manquen de Zones de Gran Afluència Turística podran obrir fins a onze festius que es decidiran en funció de diferents criteris: quan hi haja acumulació de festius; els primers diumenges de les rebaixes (després del 6 de gener i el primer de juliol); diumenge de Rams, divendres sant, dijous sant quan siga festiu estatal o autonòmic i diumenge de Pasqua; a més dels diumenges entre el 26 de desembre i el cinc de gener.

Acord "madurat" que dóna seguretat jurídica

La diputada de Compromís Teresa García ha defés davant la Cambra la proposta que plasma el pacte assolit en el si de l'Observatori de Comerç, un "acord històric" amb la mediació de la Conselleria d'Economia que ha tardat dos anys a fructificar, que ha posat d'acord a 21 associacions i permet "quadrar el cercle". Segons ha dit, la tramitació a través de la lectura única -que impedeix, per exemple, la presentació d'esmenes- s'ha fet per a "poder aplicar-ho al més prompte possible".

Així mateix, García ha ressaltat que es tracta d'un acord "madurat" pel sector, positiu enfront de la situació anterior que el xicotet comerç "veia amenaçada la seua subsistència" o en el que representa per a la conciliació laboral, que també aporta "seguretat jurídica i garanteix la retirada dels contenciosos entre el sector i l'administració".

Ha recordat que el sector "ha fet un gran esforç per a posar-se d'acord" i, per açò, ha reclamat als diputats el suport a eixe pacte per a plasmar-ho en la legislació i poder a partir d'ara "començar a treballar per a abordar els problemes i reptes del comerç", i que aquest siga un sector "que genere treball i qualitat de vida".

El PSPV destaca que ix del propi sector

Des del PSPV, la parlamentària Antonia Serna ha reivindicat que aquesta proposta "ix de la voluntat i decisió" dels representants dels comerços, després d'un "controvertit" debat en la societat sobre els horaris comercials.

"La llei vigent mai va ser del tot pacífica ni acceptada pels sectors implicats i són els propis col·lectius implicats els que es troben afectats i els que en la sessió del 4 desembre de 2017 van reclamar a la Conselleria d'Economia mesures per a pacificar el debat", ha assenyalat per a insistir que ha sigut el propi sector el que, després d'"anys de confrontacions", "ha sigut capaç d'aconseguir un acord majoritari" en el qual es reflecteixen "part de les seues aspiracions" i ells no li les poden negar.

Podem creu que és "un pegat"

Jordi Alamán (Podem) ha subratllat que la llibertat horària "no suposa majors vendes ni tampoc més contractació" i lluitar contra aquests perjuís "hauria de ser una aposta del Consell". Ha indicat que l'acord és "un pegat" que "no aprofundeix en la protecció als treballadors i que no dóna alternativa perquè hi haja altres acords més beneficiosos".

En aquest sentit, ha advertit que a Alacant tindrà uns efectes que poden suposar més "obstacles" per a xicotets comerços i per als treballadors "precaritzant la seua situació". No obstant açò, ha puntualitzat que és "un avanç a mig fer" de la situació que hi havia, per la qual cosa ha reivindicat "una verdadera millora social i política que s'orienten cap a les persones i hi haja un tracte que dignifique als treballadors i empresaris".

PP: "No se li poden posar portes al desert"

Per la seua banda, el diputat 'popular' José Salas s'ha dirigit el conseller del ram, Rafa Climent, per a dir-li que estan en contra de la "imposició" que suposa, al seu juí, portar a les Corts aquesta proposta per lectura única, "negant als partits, ciutadans i grups la possibilitat de presentar esmenes".

Així mateix, sobre el fons de la qüestió, ha criticat que l'acord "no ha deixat satisfet a ningú" i tan sols "ha aconseguit enfrontar als comerciants amb les seues associacions, perquè no es veuen representats" i el xicotet comerç "es veu enganyat".

"Arriba a aquest acord per esgotament de les parts, per avorriment del sector", ha incidit el parlamentari del PP, que ha advertit que "és pa per a hui i fam per a demà" perquè "no se li poden posar portes al desert" i l'obertura del comerç "mou les grans ciutats, convida al fet que els ciutadans isquen als carrers i usen altres serveis".

Salas ha lamentat que el conseller "es posa de perfil" en amagar-se "darrere dels grups" per a "no assumir la seua responsabilitat i aprovar d'amagatons" aquesta iniciativa amb un procediment excepcional pensat per a casos d'urgència. "Açò, conseller, li passarà factura a vosté i al seu govern del Titànic", ha assegurat.

CS no entén les "presses"

Rosa García (Cs) ha justificat l'abstenció del seu grup atés que encara que "és necessari acabar amb la contínua picabaralla dels horaris" no s'entenen "les presses" amb lES qualS s'està tramitant aquesta iniciativa. "Ho respectem (l'acord) però ni és tan monolític com van anunciar ni el procediment, furtant la possibilitat de debat, és l'adequat", ha agregat.

Ha recordat que Ciutadans defÉn un marc normatiu que incloga la compensació salarial per als qui treballen diumenges i festius, polítiques de conciliació i el dret al descans dels treballadors "almenys un dia en cap de setmana".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento