Comunitat Valenciana

La carxofa protagonitza una setmana gastronòmica en el Mercat de Colón

  • Els restaurants oferiran receptes amb aquest producte del divendres 16 al 25 de febrer.
  • Segons els experts, conté fibra, així com vitamines A, C i I, que són els màxims antioxidants naturals.
Jornadas de la alcachofa en el Mercado de Colón
Jornadas de la alcachofa en el Mercado de Colón
ORGANIZACIÓN
Jornadas de la alcachofa en el Mercado de Colón

La carxofa es convertirà a partir d'aquest divendres 16 i fins al 25 de febrer en el centre de les propostes culinàries del Mercat de Colón de València, on restaurants i cafeteries adaptaran els seus menús per a donar protagonisme a aquesta verdura i dedicar-li una setmana gastronòmica de tallers i receptes especials.

D'aquesta forma, el Mercat de Colón inaugura un nou any gastronòmic dedicat als productes de proximitat i de temporada a través de cinc esdeveniments diferents. La primera d'aquestes propostes és 'Tot Cor - Setmana de la Carxofa en el Mercat de Colón' i està dedicada a aquesta hortalissa, la temporada de la qual va des d'octubre fins a abril i que aquest mes de febrer està en el seu millor moment, segons ha explicat l'Associació de Comerciants del Mercat de Colón en un comunicat.

L'organització ha presentat aquest dimarts la iniciativa, en un acte que ha comptat amb la presència del president de l'entitat, Steve Anderson; el president de la DOP Carxofa de Benicarló, Francisco Luch Giner; i la doctora Juana Crespo, que ha parlat sobre les propietats saludables de la carxofa. Les jornades compten amb el patrocini de Mahou i Solán de Cabras i la col·laboració de AUMSA i l'Ajuntament de València.

Sota aquesta iniciativa i durant deu dies, els restaurants i cafeteries del Mercat Colón de València inclouran en les seues cartes un plat especial amb la carxofa com a protagonista.

Les propostes més clàssiques i mediterrànies, com les carxofes a la planxa amb oli de Calvestra i sal de Añana de Mi Cub o la paella de pollastre amb carxofes de Bocados Café, conviuran amb receptes més allunyades del Mediterrani, com les carxofes dengaku de Momiji, amanides amb aquesta salsa que s'utilitza per a gratinar verdures en la cuina japonesa o les carxofes en escabetx marroquí de l'Habitual de Ricard Camarena.

Plats vegans i per a repetir a casa

Per als clients amb una dieta vegetariana o vegana, alguns dels restaurants han preparat plats especials com a Casa de l'Orxata que ofereix una amanida vegana amb cors de carxofes o Dt. Khin Café, que disposa d’una amanida de carxofes i ametles que "és ja tot un clàssic".

D'altra banda, en Suc de lluna han apostat per una mescla entre horta i bosc, amb una recepta de meitats de carxofes tendres bio, amb crema de moniato i cruixents de castanyes de bosc i pernil.

En Pantalán 5 les carxofes se serviran farcides de cansalada confitada, amb un toc de formatge parmesà, una recepta de contrastos. I per a acompanyar una cervesa d'una forma diferent, en Les Cerveses del Mercat tindran cors de carxofa amb cruixent de moniato i salsa dip de iogurt al curri de Madrás.

A més dels plats oferits durant els deu dies de l'esdeveniment, els restaurants, cafeteries i mercaders tindran a la disposició dels clients les receptes de cadascun d'ells per a poder repetir els plats a casa.

Martin i Mary, la peixateria gourmet del mercat, facilitarà els ingredients i el secret per a un arròs melós de rap i carxofes. per la seua banda, Carnes Varea lliurarà als seus clients una recepta per als amants de la carn, la de les seues carxofes confitades amb secret Duroc i crema temperada de tomaca i ametles.

Productes “saludables, sostenibles i d'ací”

Steve Anderson ha destacat que el Mercat Colón "es va a centrar a promocionar els productes saludables, sostenibles i d'ací, de proximitat, amb setmanes temàtiques com aquesta". "Convide als valencians al fet que s'acosten al nostre mercat a provar un producte tan nostre com la carxofa, i nosaltres farem el possible per a lluir-lo de la millor manera", ha afegit.

En la mateixa línia, el president de la DOP Carxofa de Benicarló, Francisco Lluch, ha explicat la singularitat de les carxofes d'aquesta regió, que vénen donades per les condicions meteorològiques de la zona.

"Pel dia tenim 16-17 graus i a la nit refresca, la qual cosa fa que les nostres carxofes tinguen el cor blanc i tendre i estiguen estretes pel fred de la nit. El forat en el centre fa única a la carxofa de Benicarló, que es planta a la fi de juliol i es recol·lecta des de meitat de novembre a maig", ha il·lustrat.

Finalment, l'especialista en reproducció Juana Crespo ha revelat les propietats saludables d'aquest aliment, com la "millora de processos digestius, augment de la productivitat del centre de detoxificació, descens dels nivells de glucèmia i millora del colesterol".

A més, segons ha assenyalat, aquest vegetal conté fibra, així com vitamines A, C i I, que són els màxims antioxidants naturals i està comprovat que és beneficiosa per a la reproducció. "Els metges podem aconsellar prendre-la, però són els restauradors els qui la fan exquisida", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento