Soler diu que la Generalitat Valenciana no acceptarà un nou sistema de finançament si no es compensa el deute
Soler diu que la Generalitat Valenciana no acceptarà un nou sistema de finançament si no es compensa el deute I.CABALLER/CORTS VALENCIANES

Així ho ha indicat Soler als mitjans de comunicació, en ser preguntat per les paraules del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que aquest dilluns va garantir als 'barons' territorials del PP que no hi haurà quitació de deute autonòmic en el nou sistema de finançament.

Per al conseller, la decisió de Montoro és "una broma de mal gust" i "un insult a la intel·ligència" perquè "no es pot tractar per igual situacions diferents". Al seu juí, si en el passat "tots" hagueren rebut "el mateix tracte", condonar o compensar el deute "podria tindre un risc moral". No obstant açò, ha incidit que en aquest cas no ho hi ha perquè "bona part del deute valencià està generat perquè el seu finançament era inferior a la d'altres CCAA".

"Nosaltres no tenim deute perquè volem, sinó que hi ha una part que correspon a la corrupció, el balafiament i la dolenta gobernança i d'eixa els valencians ens fem càrrec, però no de la part derivada de l'infrafinançament i el maltractament històric", ha insistit per a indicar que aquesta situació és "molt greu i ataca el principi d'igualtat entre ciutadans" d'un mateix Estat.

A més, ha advertit que l'administració valenciana no pot fer-se càrrec de la part del deute que ha generat l'infrafinançament i, en aquest sentit, ha assenyalat que si la Comunitat Valenciana haguera rebut els mateixos recursos que Galícia, no tindria "el deute que té".

Ha admès no saber "a què es deu" aquesta decisió del titular de la hisenda espanyola i ha reiterat que la Comunitat Valenciana parteix d'una situació "desigual" respecte a la resta de CCAA des de "l'època franquista".

"L'estat centralista no cobria de manera equilibrada les dotacions de serveis públics i infraestructures i el problema és que el sistema democràtic no ho ha solucionat i estem pagant els plats trencats d'una situació de partida que vé de molt lluny i ens posava en una situació molt diferent respecte d'altres ciutadans espanyols", ha defès.

"NO PODEM SEGUIR CAMINANT AMB MOTXILLES DIFERENTS"

El conseller ha insistit que "cal resoldre aquesta qüestió" que és producte "del maltractament del passat" i ha il·lustrat la situació posant com a exemple la desigualtat que hi ha si un grup camina amb les mateixes sabatilles, però amb motxilles diferents perquè uns carreguen amb pedres més pesades que uns altres.

"Això no és just, ni equitatiu ni solidari i atenta contra els principis constitucionals de suficiència i equitat. És anticonstitucional i no acceptarem una situació que ens pose en situació de dificultat", ha reiterat.

Preguntat per si des de Ferraz es considera "indispensable" la quitació a CCAA com la valenciana per a aprovar el nou model, Soler ha indicat que quan es reuneixen amb la direcció socialista repeteixen aquesta exigència "una vegada i una altra", per la qual cosa entén que sí. "És l'única manera d'actuar de manera equitativa. D'una altra manera, no hi haurà acord", ha resolt.

Consulta aquí más noticias de València.