Comunitat Valenciana

La Llei de Salut valenciana que blinda la universalitat segueix el seu tràmit

  • Montón assegura que el text deixa arrere les retallades i el PP avisa que acabarà al Constitucional.
  • La norma arreplega la gestió pública directa com a forma de millorar la planificació assistencial.
  • Com a novetats inclou l'equitat farmacoterapèutica, la salut mental i la investigació.
Imagen de archivo del Hospital La Fe de València.
Imagen de archivo del Hospital La Fe de València.
EUROPA PRESS
Imagen de archivo del Hospital La Fe de València.

El ple dels Corts ha rebutjat aquest dijous, amb els vots de PSPV, Compromís, Podem i l'abstenció de Cs, retornar al Consell, com demanava el PP, el projecte de llei de modificació de la Llei de Salut de la Comunitat Valenciana, que arreplega la recuperació de la universalitat de l'atenció sanitària i aposta per la gestió pública de la mateixa.

D'aquesta manera, segueix el seu curs parlamentari encara que els populars han avisat que pot acabar en el Tribunal Constitucional, com ja ha passat amb altres normes.

En la defensa de la llei, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha argumentat que el projecte està inspirat en tres grans eixos com són "la universalitat de l'assistència sanitària, la garantia d'equitat i no discriminació i l'enfortiment del sistema públic".

D'aquesta manera, ha emfatitzat que busca transformar el sistema sanitari des de "una perspectiva innovadora" amb l'objectiu de "deixar arrere les retallades i la privatització" perquè la sanitat valenciana "afronte els reptes del futur i millore la salut de la ciutadania".

Ha defensat que la gestió pública directa millora la planificació assistencial i l’aprofitament dels recursos públics i dóna "major garantia d'equitat en l'accés de la ciutadania als serveis de la salut pública". "Des del Consell entenem la sanitat com un instrument de garantia de drets, equitat, cohesió social i lluita contra la desigualtat i açò solament és factible des del públic", ha subratllat.

Montón ha destacat que entre els aspectes nous de la norma estan l'impuls a l'equitat farmacoterapèutica, l'atenció a la salut mental o mesures relacionades amb l'impuls a la investigació biomèdica i sanitària. També inclou un nou article dirigit a promoure les actuacions necessàries per a fomentar la donació voluntària i gratuïta de sang, òrgans, teixits i cèl·lules, incloent cèl·lules progenitores hematopoyètiques de sang perifèrica, cordó umbilical o medul·la òssia d'eficàcia científica demostrada.

El PP: "És un vertader nyap"

Durant el debat parlamentari, el diputat del PP José Juan Zaplana ha defensat l'esmena del seu grup i ha qualificat la norma de "vertader nyap" perquè "es va tramitar sense participació, amb inadequades justificacions, sense objecte clar, sense un informe econòmic i és inconstitucional". Així mateix, ha acusat a la conselleria d’"ocultar informació", cosa que ha admés que no li sorprén perquè assegura que és el departament del Consell "més opac i amb més endolls".

Zaplana ha insistit que tots els informes que s'han sol·licitat "qüestionen" el que arreplega la llei, que és "inconstitucional". "És un nyap i anirà al Constitucional com el copagament o la universalitat i després diran que la culpa és del PP, però algun dia portaran una llei constitucional a aquesta càmera?", s'ha preguntat.

Així mateix, ha considerat que no feia falta aquesta modificació però s'ha fet amb la "voluntat expressa" d’"imposar la seua ideologia més sectària anteposant el benestar de la ciutadania i la salut dels valencians", ha apuntat per a indicar que, per açò, la sanitat és la segona preocupació dels valencians segons el baròmetre de 2017 la Generalitat.

Sobre aquest tema, el diputat del PSPV Juan Ignacio Subías li ha etzibat que si ara els valencians es preocupen pel sistema sanitari és perquè hi ha "un Govern honrat" i ja no hi ha inquietud per la corrupció com passava quan el PP governava. "Ara la ciutadania es preocupa pels seus problemes reals", ha remarcat.

Ha defensat que s'ha fet lliurament als interessats de tots documents que han sol·licitat i "en cap cas s'ha prescindit dels informes que s'exigeixen legalment i s'ha donat audiència". "Vostés el que volen és torpedejar la modificació d'una llei que vostés van intentar lligar i nosaltres anem a deslligar en benefici dels ciutadans", ha insistit.

En aquest sentit, ha recriminat al PP que la seua llei "imposava un model" de "privatització, exclusió i pèrdua de drets i que beneficiava els interessos privats", i ara el que es pretén és "apostar per un sistema públic, solidari, de qualitat, equitat, oportunitats i recuperació de drets".

"Exercici d'alquímia política"

Juan Córdoba, de Ciutadans, ha considerat que la modificació de la norma respon a l'objectiu de ficar "la seua ideologia" amb la intenció d'incloure l'objectiu de la universalitat el decret de la qual "el Constitucional els ha tombat". "Intenten realitzar un trasplantament del decret a la llei i açò, al nostre judici, no deixa de ser un exercici alquímia política per a mantenir vigent el que l'alt tribunal va considerar inconstitucional", ha remarcat.

No obstant açò, ha lloat algunes qüestions que incorpora la norma com és l'ús racional dels medicaments o la inclusió de la salut mental.

Per la seua banda, el parlamentari de Podem Daniel Geffner ha destacat que aquest canvi "s’aparta dels principis i de l'esperit defensat pel PP", basats en el "fonamentalisme del mercat, l'austeritat, les retallades de drets, i afeblir el sistema valencià públic".

"Els canvis són positius perquè defensen la universalitat de l'assistència sanitària, redueixen les desiguals en salut i reforcen la gestió pública directa enfront del model privatitzador de les concessions administratives tipus Alzira", ha valorat per a puntualitzar que, no obstant açò, "li preocupa" l'aposta per les àrees de salut supradepartamentals.

Des de Compromís, Isaura Navarro ha enlletgit al PP que vulga "sempre defensar a l'empresa privada dels seus amics, col·laboradors, i finançadors" i ha defensat que el Consell el que està fent és "recuperar" la sanitat dels valencians i treballar per l'interés públic. En aquesta línia, ha dit que la reversió del model Alzira és una decisió que "comparteix" tot el Comité d'Empresa de l'hospital, segons ha afirmat, perquè el negoci amb la sanitat "ha suposat una baixada en la qualitat assistencial".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento