Comunitat Valenciana

El 'Procés' català protagonitza la sàtira fallera en l'Exposició del Ninot de València

  • La situació política a Catalunya es converteix en protagonista de la crítica i sàtira fallera en l'Exposició del Ninot, que s'inaugura aquest divendres en el Museu de les Ciències Príncep Felipe de València i que des de demà dissabte estarà oberta al públic perquè veïns i visitants puguen salvar amb els seus vots a una de les figures de les flames de les Falles de 2018.
Ninot de l'expresident català Carles Puigdemont
Ninot de l'expresident català Carles Puigdemont
EUROPA PRESS
Ninot de l'expresident català Carles Puigdemont

Des de l'any 1934 se celebra aquesta exposició que mostra un ninot de cadascuna de les falles que es planten en la capital del Turia. De tots ells, solament un, triat per votació popular, se salva de cremar en la Nit de la Cremà del 19 de març. Les peces triades en cada edició de la mostra -els anomenats ninots indultats- passen a formar part del fons del Museu Faller, únic en el món.

Entre els ninots que el públic podrà contemplar fins al dia 15 de març, no falten figures de l'àmbit polític i social que busquen escapar del foc a través d'una mirada mordaç i satírica. Així, enguany personalitats com el president dels Estats Units Donald Trump, o el líder de Corea del Nord, Kim Jong-Un, formen part d'aquest amé recorregut.

No obstant açò, el protagonista absolut de l'exhibició és el 'Procés' català, amb nombrosos ninots que recreen a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i al president del Govern central, Mariano Rajoy.

Un exemple és un conjunt que permet veure una portada d'una revista del cor en la qual s'anuncia l'enllaç entre tots dos polítics. També es pot veure en una altra peça a Puigdemont caricaturitzat com un Buda i amb la llegenda 'Carles fuig del mon', fent un joc de paraules.

Igualment, s'han colat en aquesta passarel·la les reproduccions d'altres polítics espanyols com Pablo Iglesias o Cristóbal Montoro, així com de la monarquia amb diverses figures del rei Felip VI.

POLÍTICA VALENCIANA

Els fallers tampoc s'obliden dels líders regionals de la Comunitat Valenciana com el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra. Entre els regidors, les Falles tenen molt presents al de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, i el de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, qui apareix com un Sant Vicent Màrtir.

Aquest últim ninot no ha estat exempt de polèmica i Fuset ha aclarit que es tracta de "sàtira fallera" i que la figura no pretenia ironitzar sobre la figura del sant sinó sobre la seua gestió.

No obstant açò, ha anunciat que la falla Passeig de l'Albereda-Av. de França i l'artista creador del ninot han arribat a un acord amb la Junta Central Vicentina, basat en la "modificació d'algun dels atributs del ninot".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento