Puig desvetla que el PP està pagant 2.000 euros al mes per a saldar un deute de 2011 amb el Palau dels Arts
Puig desvetla que el PP està pagant 2.000 euros al mes per a saldar un deute de 2011 amb el Palau dels Arts GVA

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha desvetlat aquest dijous que el PP està pagant ara un deute de 23.000 euros que mantenia amb la Fundació Palau de les Arts per un acte celebrat en l'auditori en 2011 a raó de 2.000 euros al mes.

Així ho ha assenyalat durant la sessió de control en les Corts, on ha explicat que el nou Consell va trobar factures de l'anterior que "de forma voluntària o simplement negligent" no s'havien satisfet, i ha ressaltat que "no solament no es va pagar la famosa factura de Fira València del gran congrés del PP, que històric va ser, sinó que s'havia deixat de pagar una altra des de 2011" a la Fundació Palau dels Arts.

Fonts de Presidència han detallat que aqueixa factura correspon a l'acte de proclamació de candidats del PP a l'alcaldia de ciutats de més de 20.000 habitants en el Palau l'1 de març de 2011. El deute ascendia a 23.600 euros i estava provisionada per la Fundació com de cobrament dubtós, havent-se realitzat una reclamació extrajudicial.

Es tracta de 12 pagaments mensuals, a raó de 2.000 euros, sense interessos de demora.

La Generalitat va tenir coneixement a l'octubre de 2017 que havia pactat amb el PP saldar el deute amb 12 pagaments mensuals, a raó de 2.000 euros, sense interessos de demora, i el primer pagament es va realitzar el 20 d'octubre.

Precisament Puig ha destacat durant la seua intervenció que un dels objectius principals de la Generalitat és "recuperar els diners robats" en casos de corrupció -a través del Tribunal de Comptes o els tribunals ordinaris- i el que s'endeuta a l'administració. Segons ha dit, entre 2016 i 2017 s'han recuperat quatre milions d'euros per sentències judicials o deutes amb la Generalitat.

Altres casos

Ha recordat que la sentència del cas Cooperació estima en 1,6 milions el perjudici per a les arques públiques, estant a l'espera de la peça per l'hospital d'Haití, on es reclamen 3,2 milions; l'Advocacia estima 24 milions de perjudici per la compra de Valmo; es preveu recuperar 270.000 euros de la peça de Fitur de Gürtel quan hi haja sentència ferma o s'estan reclamant 23 milions en Emarsa. A més, en altres casos com Taula, Ciegsa o Imelsa, "ja veurem", ha assegurat.

Puig ha indicat que la voluntat del Consell no és mirar cap a arrere, però ha advertit que "per a passar pàgina no cal perdre la memòria". A més de la recuperació dels diners, el 'president' ha citat altres prioritats del seu govern, entre elles "saber la veritat de com s'ha produït el saqueig, qui va ordenar els sobrecostos de les obres adjudicades, cobrar comissions il·legals, qui va planificar i va executar aqueix entramat corrupte que va abocar a la Comunitat Valenciana a la situació de pitjor reputació de la seua història".

"No és la vergonya dels valencians, és la seua vergonya" ha declarat Puig.

Aqueixa reputació "no té res a veure amb els valencians, aquesta és una comunitat de gent honesta", ha assegurat, per a incidir que defensarà "la reputació real d'aquesta comunitat". "No és la vergonya dels valencians, és la seua vergonya", ha asseverat, criticant que "encara no s'han assumit les responsabilitats polítiques per emparar, justificar i protegir la corrupció".

Les últimes revelacions són, ha dit, "fantasmes del passat que entre judici i judici apareixen" per a recordar que "no han de tornar" a la regió. Els acusats "confirmen el que ací es va dir", ha assegurat, recordant que en el seu moment alguns diputats en les Corts van ser "humiliats" per dir el que ara s'està dient. "Tot açò ha acabat, els valencians mai hem de tornar a aqueix escenari", ha conclòs.

Compromís recorda l'oposició al PP

Puig ha respost així a la pregunta plantejada pel portaveu de Compromís, Fran Ferri, que ha demanat una valoració del Consell de les últimes revelacions en el cas Gürtel i quin efecte poden tenir en la tasca de recuperar "els diners saquejats durant els governs del PP".

Ferri ha assenyalat que les declaracions en l'Audiència Nacional "per a la majoria dels valencians no suposen cap sorpresa" perquè és una cosa que es ve denunciant "des de fa molts anys" en el parlament. "És contra el que lluitàvem en anys d'oposició", ha recordat.

"Ja no serveixen les disculpes"

Aquelles denúncies "no eren política espectacle, era la veritat", diu Ferri.

Ha volgut, així, mostrar el seu reconeixement a "les víctimes i herois que van lluitar contra tot açò quan no era fàcil", als mitjans de comunicació, empresaris "marginats" i diputats de l'oposició, de Compromís, PSPV i Esquerra Unida que "van investigar aguantant amenaces i insults".

Aquelles denúncies "no eren política espectacle, era la veritat". "Hi havia molta més dignitat en aqueixes samarretes que en tots els vestits fets amb diners dels corruptes", ha assegurat Ferri, que ha advocat per mirar al futur, però no "un futur de desmemoria i impunitat".

"Als valencians ja no els serveixen les disculpes, ja no els serveixen les palmades en l'esquena dels qui els ficaven la mà en la butxaca, que retornen els diners robats", ha conclòs.

Consulta aquí más noticias de València.