Comunitat Valenciana

El garbellat de violència de gènere de Sanitat va detectar 2.423 casos positius en 2017

  • El passat any es va realitzar el garbellat a 93.959 dones, un 14% més que en 2016, de les quals el 2,58% van ser positius.
  • El programa es desenvolupa a través de l'aplicació SIVIO, un sistema que permet elaborar un informe detallat sobre la situació de maltractament que viu la pacient.
  • "Gràcies a aquest programa s'ha pogut detectar i abordar possibles episodis de violència de gènere i, sobretot, evitar futurs episodis”, explica Carmen Montón.
Llamada desde un teléfono BQ al 016
Llamada desde un teléfono BQ al 016
EUROPA PRESS
Llamada desde un teléfono BQ al 016

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha registrat un total de 2.423 casos positius de violència de gènere durant 2017, la qual cosa suposa el 2,58% de les dones garbellades. El passat any es va realitzar el garbellat a 93.959 dones, un 14% més que en 2016.

Aquestes dades corresponen al programa de garbellat per a la detecció precoç de la violència de gènere que es duu a terme en els centres de salut. Gràcies a ell en 2017 es van poder identificar 219 casos més que en 2016. Aquest programa es desenvolupa a través de l'aplicació SIVIO (el Sistema d'Informació per a la Detecció i Actuació enfront de la Violència de gènere), un sistema que permet elaborar un informe detallat sobre la situació de maltractament que viu la pacient.

Del total de casos que han donat positiu després de la seua valoració com a violència de gènere durant 2017 el 90,8% ha sigut considerat com a maltractament psicològic. Per la seua banda, un 46,6% s'ha valorat com a maltractament físic i en el 7% dels casos positius s'ha considerat maltractament sexual, uns percentatges que es mantenen estables respecte als de 2016. Els casos de maltractament psicològic engloben també els considerats com a maltractament físic i sexual, ja que es donen ambdues condicions en un mateix cas.

D'altra banda, s'ha incrementat el nombre d'informes mèdics, que també són parts de lesions, remesos pels professionals sanitaris, tant en atenció primària com des dels serveis d'urgència. Durant el passat any els professionals sanitaris van enviar 4.617 parts enfront dels 3.965 emesos en 2016.

Evitar futurs episodis de maltractament

La consellera del ram, Carmen Montón, ha destacat la importància del garbellat de violència de gènere. "Gràcies a aquest programa s'ha pogut detectar i abordar possibles episodis de violència de gènere i, sobretot, evitar futurs episodis de maltractament. L'increment d'informes remesos posa de manifest que s'estan complint els objectius de detecció i abordatge de la violència de gènere", assegura.

El compromís de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública amb la violència de gènere es va ratificar al novembre de 2015 amb la declaració de tots els centres sanitaris com a 'Espais segurs i lliures de violència de gènere', amb l'objectiu de transmetre a les dones un missatge clar de confiança en el sistema sanitari i els seus professionals.

Protocol i mesures

Aquesta iniciativa inclou mesures com l'elaboració d'una guia ràpida del Protocol per a la detecció precoç de la violència de gènere, així com la distribució de fullets amb pautes d'autoavaluació per a promoure que les dones víctimes de violència física o psíquica demanen ajuda especialitzada.

A més, des de novembre de 2017 les treballadores en situació de violència de gènere poden sol·licitar la mobilitat de centre de treball a aquell que resulte més adequat per a la seua protecció o per a rebre l'atenció integral, siga en la mateixa o en diferent localitat, fins i tot d'una altra comunitat autònoma, de la qual venia prestant els seus serveis.

Aquest protocol d'actuació garanteix l'agilitat en el canvi de lloc de treball, la confidencialitat durant la carrera administrativa, i el compromís de minimitzar els efectes que tot açò produeix en les dones, mantenint les condicions retributives de la treballadora.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento