Comunitat Valenciana

Així seran els nous centres que Sanitat construirà en l'antic complex de la Fe en Campanar

  • El barri comptarà amb un nou centre de salut i un altre d'especialitats.
  • Carmen Montón ha presentat a la plataforma cívica Campanar els nous recursos assistencials.
  • Cobriran les necessitats dels veïns, excepte l'ingrés hospitalari.
  • Podrien obrir-se de forma progresiva entre finals de 2018 i 2020.
  • Una segona fase contemplarà un hospital de mitjana i llarga estada i altres instal·lacions de salut mental.
Figuración virtual de los primeros edificios que se construirán en el antiguo complejo de La Fe, en el barrio valenciano de Campanar.
Figuración virtual de los primeros edificios que se construirán en el antiguo complejo de La Fe, en el barrio valenciano de Campanar.
20MINUTOS.ES
Figuración virtual de los primeros edificios que se construirán en el antiguo complejo de La Fe, en el barrio valenciano de Campanar.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha mantingut aquest dijous al matí una reunió amb els representants de la plataforma cívica Campanar per a presentar el disseny arquitectònic i les prestacions assistencials del nou centre de salut Campanar II i del centre d'especialitats d'alta resolució Campanar situats en l’Espai Sanitari Campanar Ernest Lluch.

Aquests seran els primers centres sanitaris que s'alçaran en terrenys buits de l'antic complex hospitalari (entre l'antiga cafeteria i l'heliport), un procés que discorrerà en paral·lel al desamiantat dels antics pavellons, que posteriorment s'aniran derrocant.

D'aquesta manera, es complirà l'objectiu anunciat a principis de la legislatura per Montón, que advoca per "construir abans que destruir" per a retornar els usos sanitaris al recinte i dotar de recursos als veïns, que han de creuar tota la ciutat per a acudir al nou Hospital, situat en el barri de Malilla.

Les obres començaran aquest estiu amb les urgències provisionals que s'alçaran en el carrer Joaquín Ballester i es preveu que aquest conjunt estiga conclòs en 2020. Segons Montón, aquests centres cobriran el 90% de les necessitats assistencials dels veïns del barri excepte l'hospitalització, que seguirà en el nou Hospital de Malilla.

Cronologia: entre 2019 i 2020

Així, segons "la cronologia" amb la qual treballen, el centre d'urgències provisionals entrarà en funcionament a la fi de 2018 o principis de 2019, el centre de salut, que s'alçarà en l'espai buit ens la cafeteria i l'heliport, en 2019 i el centre d'especialitats en 2020, encara que ha advertit que en estar "involucrades" una altra Administracions pot haver-hi "retards" en les dates previstes per demores en les llicències i recursos.

La consellera ha destacat que ja hi ha nou licitacions en marxa per al nou projecte Ernest Lluch, que comptarà amb una inversió total de 146 milions, i que cobrirà les necessitats no solament dels veïns d'aquest departament de salut, sinó també de la seua àrea "resolent així un problema" que va deixar el PP.

El disseny del nou centre ha sigut elaborat per la UTE d'arquitectes Aicequip, FJ Jiménez i Algescon. Per la seua banda, al concurs d'idees per a triar el projecte de la segona fase s'han presentat 14 firmes.

Sobre aquest tema, el portaveu de la comissió Cívica, Matías Alonso, ha assenyalat que aquesta maqueta "dóna sentit a les més de 45 manifestacions" convocades per aquesta associació, en les quals van participar persones que ja han mort, sense que l'anterior govern del PP els rebera. Alonso ha demanat que les obres complisquen amb els terminis de finalització perquè siguen "una realitat" davant les pròximes eleccions autonòmiques de 2019 i no es paralitze el projecte.

Centre de salut Campanar II

El nou centre de salut de Campanar II tindrà una població assignada de 30.892 habitants, que és la població situada en els voltants de l'hospital la Fe de Campanar i que actualment són atesos en el centre de salut Economista Gay i el consultori auxiliar de Tendetes.

El centre comptarà amb urgències 24 hores i Cirurgia Menor i disposarà de diverses àrees funcionals per a poder donar cobertura a la població d'aquest àrea metropolitana. Segons ha destacat la consellera de Sanitat "l'objectiu és aproximar l'atenció primària als ciutadans d'aquesta zona de València perquè disposen dels millors recursos sanitaris, incloent cirurgia menor en el propi centre de salut".

En aquest sentit, va a comptar amb un Àrea de medicina de família amb 18 consultes de medicina i 15 d'infermeria. A més, disposarà de 4 consultes de pediatria i dues d'infermeria per a aquesta àrea.

També disposarà d’un Àrea d'extraccions composta per una sala d'extraccions amb sis llocs, dues sales de tractaments, una sala de proves disgnòstiques i dos boxes d'observació, a més d'una sala de cirurgia menor.

Inclosos en aquest nou centre de salut, se situarà també una nova Unitat de Rehabilitació Bàsica, un nou Centre de salut sexual i reproductiva, una unitat d'odontologia preventiva, una unitat de salut mental i una unitat de diagnòstic precoç de càncer de mama.

A més, el centre acollirà un Punt d'Assistència Sanitària (PAS) per a atendre les urgències durant les 24 hores amb accés independent al del centre sanitari integrat. El PAS disposarà de tres consultes mèdiques, una consulta polivalent i dues sales de tractament d'infermeria.

Centre d'especialitats d'alta resolució

El centre d'especialitats atendrà a una població de 250.000 habitants, ja que assistirà a la població de barri de Campanar que ara es desplaça al centre d'especialitats del carrer Alboraia i a les consultes de l'hospital La Fe de València; així com a població d'altres barris i municipis que actualment es desplacen a la Fe.

En comptar amb ressonància magnètica i Tomografia Axial Computeritzada (TAC) -a més de rajos X convencionals i ecografia- i quiròfans de cirurgia major ambulatoria serà l'únic d'aquestes característiques a la Comunitat Valenciana. 

Amb la posada en marxa d'aquest centre els veïns van a disposar de les especialitats de nefrología, pediatria, reumatologia, cirurgia ortopèdica i traumatologia, rehabilitació, endocrinologia, pneumologia, neurologia, urologia, al·lèrgia, medicina digestiva, cirurgia general, obstetrícia i ginecologia, dermatologia, cardiologia, cirurgia vascular, oftalmologia, otorinolaringologia i odontologia.

En tractar-se d'un centre d'alta resolució, a més de consultes comptarà amb serveis de diagnòstic i tractament. En aquest sentit, oferirà serveis de cirurgia major ambulatoria. Per a açò comptarà amb tres quiròfans de cirurgia general i un altre per a oftalmologia. A més, comptarà amb sales per a tècniques d'endoscòpia, electrocardiograma, audiometria, rajos x o ecografia, entre unes altres, a més de sala d'extraccions.

Construcció de tot el recinte per fases

Aquesta primera fase de construcció del centre de salut i d'especialitats discorrerà de forma paral·lela a la posada en marxa d'unes urgències provisionals en un local en el carrer Joaquín Ballester i el desamiantat dels edificis de Rehabilitació, l’Hopsital General i l'Escola d'Infermeria, un procés previ al posterior enderrocament d'aquests edificis.

Una vegada es buide el solar es començarà a treballar en la segona fase, que contempla la construcció d'un hospital de mitjana i llarga estada, quatre hospitals per a l'atenció de trastorns mentals i altres instal·lacions com un centre de trobada de pacients de salut mental, un centre d'estudis i recerca en salut i gènere, una escola de salut i una casa del pacient. Així mateix contempla un parc urbà (Parc de la Salut) que connectarà l'espai entre totes les àrees.

La distribució de tots aquests espais vindrà definida per la resolució del concurs d'idees plantejat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que va concloure el passat 15 de gener el termini de presentació de projectes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento