Les dos formacions han atribuït la seua absència en l'acte d'aquest dilluns al fet que no estan d'acord amb les idees d'aquesta entitat catalana. Així ho ha indicat el secretari general de Podem, Antonio Estañ, i el síndic de Compromís, Fran Ferri, en la roda de premsa posterior a la Junta de Síndics en ser preguntats per aquesta qüestió.

Sobre aquest tema, Estañ ha indicat que la seua formació no entén que un premi d'una entitat privada "s'atorgue pel president que representa als valencians ni que l'acte es faça en el Palau de la Generalitat". A més, ha remarcat que no comparteix la "hipotètica solució que els premiats tenen per a Catalunya". "No combreguem amb el que suposa i menys per a un premi anomenat de la concòrdia", ha insistit.

Per la seua banda, Ferri ha considerat que el fet que el premi d'una fundació privada s'entregue en el Palau "excedeix el que hauria de fer" aquest edifici perquè, al seu juí, "les entitats privades haurien de buscar-se altres espais".

"El Palau ha de ser un espai de convivència i per a tots valencians i no per a una entitat amb vincles amb l'extrema dreta i associacions franquistes que no promouen això pel que se'ls va donar el premi", ha subratllat.

Des del PSPV, Manolo Mata ha lamentat que es qüestione "si una entitat com els premis Broseta no s'han d'entregar en el Palau quan s'ha fet durant 26 anys". "A mi l'any passat em va paréixer super bé que el premi fóra per a Felipe Gonzalez i enguany no em pareixia bé. Jo no haguera votat si haguera sigut jurat, crec que que hi ha gent que ha fet moltes més coses per la concòrdia, però això és una qüestió de la llibertat de l'entitat", ha resolt.

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha mostrat la seua preocupació per la imatge de divisió del Consell per l'entrega del Premi de convivència Manuel Broseta. "Ahir assistírem a un espectacle lamentable i vergonyós que també afecta la hipoteca reputacional de la Comunitat Valenciana. És un guardó per a unir i reconéixer el prestigi de persones o col·lectius que fomenten la concòrdia i la convivència, i presenciem un enfrontament de càrrecs públics. Ens preocupa eixa divisió", ha indicat.

En aquest sentit, ha lamentat que siga motiu de divisió "que s'entregue un guardó de reconeixement a una entitat en favor de la concòrdia, la convivència i el progrés que va suposar la Constitució" i que aquest tema "siga motiu de divisió en esta Comunitat on hi ha un sentiment majoritari de voler formar part d'un projecte comú que és Espanya".

Consulta aquí más noticias de València.