Comunitat Valenciana

El judici per la branca valenciana de Gürtel segueix en rebutjar el jutge les al·legacions

  • Comença el judici a la cúpula del PP de Camps per finançar-se a través de la xarxa corrupta Gürtel.
  • Dinou persones se senten des d'aquest dilluns en la banqueta de l'Audiència Nacional, entre ells cinc excàrrecs del PPCV.
  • Estan acusats de finançar irregularment actes de les campanyes electorals de 2007 i 2008 pagats a la xarxa Gürtel amb diners negres obtinguts de comissions.
  • Els empresaris van pactar amb la Fiscalia una confessió, i Correa també ha reconegut el finançament il·legal del PPCV.
El ex secretario general del PP de la Comunitat Valenciana y exdiputado autonómico, Ricardo Costa (i), a su llegada a la Audiencia Nacional.
El ex secretario general del PP de la Comunitat Valenciana y exdiputado autonómico, Ricardo Costa (i), a su llegada a la Audiencia Nacional.
FERNANDO VILLAR / EFE
El ex secretario general del PP de la Comunitat Valenciana y exdiputado autonómico, Ricardo Costa (i), a su llegada a la Audiencia Nacional.

Dinou acusats se senten des d'aquest dilluns en la banqueta de l'Audiència Nacional en el judici que aborda el presumpte finançament il·legal del PP valencià a través de la xarxa corrupta Gürtel en les eleccions autonòmiques de 2007 i en les generals de 2008.

Era l'època de Francisco Camps, en la qual el PPCV atropellava en les urnes i en la qual la trama es va infiltrar en les institucions valencianes. Segons la investigació, aqueixes campanyes van ser abonades per la xarxa amb diners negres procedents de comissions d'empresaris. Diversos d'ells també figuren entre els acusats.

L'ex secretari general del PP de València Ricardo Costa ha demanat quedar eximit en el judici perquè el beneficiari del suposat finançament irregular seria el partit i no ell. Així ho va plantejar el seu advocat en les qüestions prèvies. El lletrat de Costa ha argumentat que, en tot cas, el beneficiari d'aqueix suposat finançament hauria sigut el PP, que ni tan sols està acusat a títol lucratiu (com en el judici a la primera etapa de Gürtel), amb el que –a la seua semblar– no hi ha delicte.

Per la seua banda, la fiscal Miriam Segura ha anunciat que rebaixarà la seua petició de 24 anys i mig de presó per al presumpte capdavanter de la trama, Francisco Correa, si continua col·laborant amb la justícia. El jutge central penal de l'Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia, encarregat de la vista, ha rebutjat totes les qüestions prèvies plantejades per les defenses, per la qual cosa el judici seguirà aquest dimarts amb les declaracions dels primers acusats.

Dinou persones se senten en el banc dels acusats de l'Audiència Nacional, entre ells cinc excàrrecs del PP, encapçalats per Ricardo Costa i l’exvicepresident del Govern valencià Vicente Rambla. La representant del Ministeri Públic demana per a Costa set anys i nou mesos de presó, i sis anys i mig per a Rambla, a qui va retirar un dels delictes inicials.

La resta de polítics acusats són L'exvicesecretari i l'exgerent del PPCV David Serra i Cristina Ibáñez, que s'enfronten cadascun a una petició de set anys i nou mesos de presó, i l'exdiputada Yolanda García, per a la qual la fiscal demana sis mesos.

A més estan acusats nou empresaris (que han aconseguit un pacte amb la Fiscalia després de confessar) i cinc integrants de la trama, entre ells els capitosts, Francisco Correa; el seu presumpte número dos, Pablo Crespo, i l'home de la xarxa a València, Álvaro Pérez, el Bigotes.

El Govern: que acabe i els responsables complisquen les seues penes

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha dit aquest dilluns, sobre el judici que l'Executiu vol que aquest cas acabe i que els responsables complisquen les seues penes, perquè "açò donaria tranquil·litat a la gent".

Méndez de Vigo, que ha assistit a un desdejuni informatiu de la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, ha respost així en ser preguntat pels periodistes per si li preocupa que el judici esguite al Pàg.

"Aquest és un cas que porta moltíssims anys, ja ni recorde quants, ací. Està ací i el que tots volem és que acabe i que els que siguen responsables segons els tribunals complisquen amb les seues penes", ha afirmat.

Ha incidit que el Govern i el PP són els primers que estan en contra de "qualsevol cas d'aquest estil". "Per tant, el que açò acabe em sembla un molt bona notícia", ha afegit.

Puig demana responsabilitats al PP

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha exigit al PP que assumisca "les responsabilitats polítiques que encara no ha assumit" en el cas Gürtel. "Cal esclarir en termes jurídics el que va passar i els responsables han de retornar el sostret als valencians", ha afegit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento