Comunitat Valenciana

Un nou dispositiu portàtil podrà detectar en 10 minuts malalties infeccioses en granges porcines

  • El sistema permetrà detectar en deu minuts i d'una manera senzilla, analitzant una mostra de saliva, possibles brots de malalties infeccioses en granges porcines.
  • "Aquest dispositiu permetrà prendre decisions de forma molt ràpida i previndre una major propagació de la malaltia", explicat Amadeu Griol, investigador de la UPV.
  • Ara, el temps que transcorre des del brot a la confirmació pot ser de "fins a unes quantes setmanes fins i tot mesos", la qual cosa comporta "un perill".
Investigadors Amadeu Griol i Aina Serrano
Investigadors Amadeu Griol i Aina Serrano
UPV
Investigadors Amadeu Griol i Aina Serrano

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyents al Centre de Tecnologia Nanofotònica, estan treballant en el desenvolupament d'un nou dispositiu portàtil de diagnòstic avançat que permetrà detectar en només deu minuts i d'una manera senzilla, analitzant una mostra de saliva, possibles brots de malalties infeccioses en granges porcines.

El desenvolupament d'aquest equip s'emmarca dins del projecte europeu Swinostics, en el qual participa també l'empresa valenciana Lumensia Sensors SL, entre altres socis, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Fins a hui, el temps que transcorre entre el brot inicial de la malaltia i la confirmació de laboratori de l'agent infecciós pot ser de "fins a unes quantes setmanes fins i tot mesos", la qual cosa comporta "un perill tant per a l'explotació ramadera, com de seguretat alimentària i socioeconòmica".

"Aquest dispositiu permetrà prendre decisions de forma molt ràpida i previndre una major propagació de la malaltia", ha explicat Amadeu Griol, investigador del Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV. L'equip es basa en la utilització de circuits fotònics integrats, una tecnologia amb grans prestacions, "especialment apta" per al desenvolupament de sistemes de biodetecció.

Actuar "d'una manera ràpida i eficaç"

En combinació amb anticossos monoclonals integrats -i sense necessitat de prendre mostra de sang, doncs n'hi ha prou amb la saliva de l'animal- detectarà la presència dels agents infecciosos causants de les més importants malalties que afecten les granges porcines -febra clàssica, febra africana, grip porcina, síndrome respiratòria i reproductiu porcí i parvovirus porcí- "amb una sensibilitat i especificitat fins ara inassolibles", ha assegurat la UPV.

D'aquesta manera, Swinostics permetrà actuar "d'una manera ràpida i eficaç" per a "atallar i minimitzar" els efectes negatius que causen la propagació d'epidèmies en les granges porcines i que originen danys econòmics "rellevants".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento