Comunitat Valenciana

El biòleg Francisco Martínez Mojica, doctor 'honoris causa' per la Universitat de València

  • Va descobrir el genoma d'arquejos, actualment coneguts com CRISPR, base d'un sistema de defensa immunitari procariòtic.
  • Segons Luis Franco, "la comunitat científica espanyola ha d'entonar un 'mea culpa' per no haver detectat el paper crucial del descobriment del doctor Mojica".
  • Martínez Mojica, que va nàixer a Elx en 1963, és llicenciat en Biologia per la UV i doctor en Biotecnologia per la Universitat d'Alacant.
El biòleg Francisco Martínez Mojica investit doctor 'honoris causa' en la UV
El biòleg Francisco Martínez Mojica investit doctor 'honoris causa' en la UV
UV
El biòleg Francisco Martínez Mojica investit doctor 'honoris causa' en la UV

La Universitat de València (UV) ha investit aquest dijous al biòleg i descobridor del CRISPR, Francisco Martínez Mojica, com a doctor 'honoris causa', en un acte que s'emmarca dins de la celebració dels 50 anys dels estudis de Biologia en aquesta institució acadèmica.

Aquesta cerimònia, que ha tingut lloc en el Paranimf de la Nau, ha comptat també amb la participació del rector de la universitat, Esteban Morcillo i el professor emèrit de Bioquímica i Biologia Molecular, Luis Franco. A més, han assistit la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, segons ha indicat la UV en un comunicat.

Mojica, que es va llicenciar en la Universitat de València, va descobrir el genoma d'arquejos, actualment coneguts com CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeteats), base d'un sistema de defensa immunitari procariòtic. Així, va proposar la primera hipòtesi sobre el paper de CRISPR com un mecanisme de defensa procariòtic basat en l'origen víric (bacteriòfag) dels espaiadors.

El biòleg, durant la seua intervenció, ha lamentat que les "qüestions banals de l'ésser humà posen en perill" la investigació sobre CRISPR."Només quan han entrat en joc algunes de les qüestions més trivials de l'ésser humà, com el prestigi personal o els beneficis econòmics, s'ha posat en risc que ens puguem beneficiar a curt termini de la investigació sobre CRISPR".

"La comunitat científica ha d'entonar un 'mea culpa'"

Per la seua banda, Luis Franco ha assenyalat que "la comunitat científica espanyola ha d'entonar un 'mea culpa' per no haver detectat el paper crucial del descobriment del doctor Mojica en 1993".

"A pesar del seu important descobriment, d'haver encunyat l'acrònim CRISPR per a referir-se a les seqüències descobertes per ell en 'Haloferax mediterranei', a pesar de tants anys d'esforç per desentranyar el seu significat, va passar molt temps sense que es valorara la seua investigació en el nostre país, temps en el qual fins i tot, se li van denegar ajudes oficials per a seguir investigant", ha lamentat.

Així mateix, Morcillo, ha posat en valor que Martínez Mojica, "partint de l'observació del seu entorn natural més immediat, va descobrir uns mecanismes moleculars i genètics que tenen la seua aplicació en nombroses branques de les ciències de la vida i que es troben en la base dels grans avanços que conduiran, entre d'altres, a la millora de la salut de les persones".

Martínez Mojica és llicenciat en Biologia per la UV i doctor en Biotecnologia per la Universitat d'Alacant. Va nàixer a Elx en 1963 i actualment és professor titular del departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia i membre de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi ambient 'Ramon Margalef' de la Universitat d'Alacant.

La seua activitat científica ha sigut reconeguda amb nombrosos premis, entre ells el Premi Jaume I d'Investigació Bàsica, el Fronteres del Coneixement de la Fundació BBVA, l'Alberto Sols i el premi Fundació Lilly en Investigació Biomèdica Preclínica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento