Comunitat Valenciana

Tots els partits excepte el PP creuen a Correa i apunten a Camps

  • El PSPV demana il·legalitzar el PP després de revelar el capitost de la xarxa Gürtel que va pagar amb diners negres campanyes de l'expresident.
  • El PP de la Comunitat Valenciana va refusar ahir pronunciar-se sobre la citada confessió al·legant que no valora «temes judicials ni estratègies de defensa».
  • Correa serà jutjat a partir del dilluns en l'Audiència Nacional al costat d'altres 19 acusats pel suposat finançament il·legal del PP valencià a través de la trama.
Francisco Camps
Francisco Camps
EUROPA PRESS
Francisco Camps

Tots els partits amb representació en Les Corts, excepte el PP, donen credibilitat a la confessió del capitost de la trama Gürtel, Francisco Correa, i responsabilitzen a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps per permetre suposadament el saqueig de fons públics.

Correa, que serà jutjat a partir del dilluns en l'Audiència Nacional al costat d'altres 19 acusats pel suposat finançament il·legal del PP valencià a través de la trama, negocia amb la Fiscalia Anticorrupció un acord de conformitat que atenue la seua condemna a canvi de reparar el dany.

El PP de la Comunitat Valenciana va refusar ahir pronunciar-se sobre la citada confessió al·legant que no valora «temes judicials ni estratègies de defensa». En canvi, va haver-hi una cataracta de reaccions des de diferents àmbits, totes elles coincidents en les seues valoracions sobre el text remés per Correa al fiscal en el qual confessa que el PP de la Comunitat Valenciana va pagar amb diners negres treballs en campanyes electorals: des del president de la Generalitat fins a l'alcalde de València, passant per la vicepresidenta i portaveus parlamentaris de la resta de partits.

El cap del Consell, Ximo Puig, va defensar la presumpció d'innocència, però va dir que és «més que evident que hi ha proves acumulades que va haver-hi un finançament il·legal del PP» i que aquest partit, «en moments determinants», ha guanyat les eleccions «fent paranys».

Puig va afegir que, encara que serà la justícia qui determine el possible finançament irregular del PP, espera que «alguna vegada hi haja l'assumpció de responsabilitats polítiques» perquè, al seu judici, «l'actual PPCV és el vell PPCV» i «encara no ha pres cap decisió rellevant quant a l'assumpció de responsabilitats polítiques». En la mateixa línia, la vicepresidenta, Mónica Oltra, creu que Correa ha dit «el que a València quasi tothom sabia» i ara se sap «en la resta d'Espanya».

"El PPCV no sap presentar-se sense incomplir la llei"

La diputada del PSPV Ana Barceló va anar més enllà i va demanar la il·legalització del PP nacional per les seues «pràctiques corruptes», que «senten en la banqueta a 126 persones vinculades al partit per més de 30 causes» amb un modus operandi similar, va assegurar.

«Estem convençuts, com diu Correa, que Camps era la baula perduda, la X que hem buscat durant anys», motiu pel qual va reclamar que l'expresident deixe el Consell Jurídi cConsultiu (CJC), i a l'actual presidenta del PPCV, Isabel Bonig, que done explicacions sobre aquest tema.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, creu que la confessió de Correa posa de manifest «que el PP va pagar la seua campanya amb diners que hauria d'haver anat a educació, sanitat o dependència i que Camps era el màxim responsable d'aqueix saqueig de fons públics».

El secretari general de Podem, Antonio Estañ, va exigir també a Camps que deixe el CJC, va afirmar que aqueixa confessió «torna a confirmar que el PPCV no sap presentar-se a les eleccions sense incomplir la llei», i va reclamar també a Bonig que deixe de defensar la figura de Camps per a fer honor a la «suposada regeneració» que pregona.

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, va coincidir amb la resta de formacions a demanar al PP que «demane disculpes d'un en un a tots els valencians». L'alcalde de València, Joan Ribó, va titllar de «molt greu» i un «atac flagrant a l'equitat democràtica» els suposats pagaments il·legals del PP valencià a la trama Gürtel i va demanar que «retornen els diners que van robar a tots».

La confessió del cap de la trama 

Correa reconeix en un escrit dirigit a l'Audiència Nacional que el PP de Camps li va pagar en negre els actes de les campanyes de les eleccions municipals de 2007 i de les generals de 2008. A més dels pagaments amb diners negres, va haver-hi factures fictícies a empresaris, que han reconegut també els fets.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento